urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Četnici u školskim klupama

Četnici u školskim klupama

ČetniciU Trebinju je formiran Inicijativni odbor nevladine organizacije “Srpski četnički pokret Republike Srpske“, a najavljeno je i osnivanje nastavnih centara za obrazovanje mladih četnika. Za predsjednika “Inicijativnog odbora, koji ima 107 članova iz istočne Hercegovine, izabran je političar iz Srbije, pripadnik Srpske radikalne stranke, Siniša Vučinić.

Ova organizcija je najavila osnivanje nastavnih centara za obrazovanje mladih četnika u tri grada u BiH. U saopštenju ove nevladine organizacije se navodi da će jedan od njenih osnovnih ciljeva biti njegovanje i baštinjenje četništva kao "najznačajnije i najsvjetlije srpske tradicije i promocija četništva kao ideologije budućnosti".

Siniša VučinićU Trebinju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu biće osnovani i nastavni centri, u kojima će se obrazovati mladi četnici, od 16 do 22 godine, dodaje se u saopštenju.

Nastavnim centrima će rukovoditi Siniša Vučinić, a u njima će raditi eminetni srpski intelektualci iz RS, Srbije, Crne Gore i Makedonije, stoji na kraju saopštenja.

„Mi nemamo apsolutno ništa protiv ljudi druge nacionalnosti koji nisu uprljali krvlju svoje ruke u proteklom ratu.Oni mogu mirno i u slozi da žive sa nama.Mi hoćemo složnu,a ne lažnu braću i osnivanje ove NVO nije nikakva provokacija,“ istakao je Siniša Vučinić.

On je naglasio da se ovdje ne radi o nekoj paravojnoj formaciji i da će se članovi Srpskog četničkog pokreta RS uvijek zalagati za mir.

„Srpski četnici ne mogu biti kriminalci. Mi stvaramo intelektualnu elitu koja će se obrazovati u nastavnim centrima,a predavači će biti profesori sa više fakulteta,“ rekao je Siniša Vučinić.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk nije bio zadovoljan kada je čuo da je u Dobroslav Ćukgradu na čijem je čelu formiran “Srpski četnički pokret Republike Srpske“.

„Prvi put čujem o formiranju nekog Srpskog četničkog pokreta u Trebinju. Niko nije kontaktirao sa mnom u vezi formiranja takvog pokreta i ja se ograđujem od bilo kakve veze sa time.Mlade ljude treba edukovati za neke druge poslove,a ne za četništvo“,rekao je Dobroslav Ćuk.

Mediji u FBiH burno su reagovali na vijest da je u Trebinju osnovana NVO „Srpski četnički pokret Republike Srpske“,pa je tako kolumnistkinja „Dnevnog Avaza“, Almasa Hadžić, istakla da je to „Istrajavanje na davno zacrtanim ciljevima prema kojima se RS mora očistiti od nesrba, pa makar to bilo prepadanjem kokardama“.

T.D.