urednik.trebinjedanas@gmail.com+387 66 416 300

Stanovi za one koji znaju šta žele u životu

Stanovi za one koji znaju šta žele u životu

Stanovi za one koji znaju šta žele u životu20.07.2010. Trebinje - Na lijevoj obali Trebišnjice, u neposrednoj blizini Perovića (Arslanagića) mosta, građevinsko preduzeće "Proinvest D.O.O" iz Trebinja izgradilo je stambeno-poslovnu zgradu. Smještena u skrivenoj oazi mira i zelenila, a tek nekoliko stotina metara od najužeg

gradskog jezgra, zgrada budućim stanarima pruža ono što je potrebno životu u savremenosti - dom savršen za odmor i sve na dohvatu ruke, tvrde u preduzeću "Proinvest D.O.O".

Mala oaza u živopisnom priobalju preduzeća "Proinvest D.O.O" sada je posebno na meti kupaca iz inostranstva. Obale Trebišnjice kod Perovića (Arslanagića) mosta najbolji su primjer da u traganju za oazama mira i ljepote krajolika ne moramo uvijek ići daleko od grada.

Stanovi za one koji znaju šta žele u životu

Blizina najužeg urbanog jezgra, a istovremeno i odsustvo gradske vreve i intenzivnog saobraćaja - život uz ovaj dio obale učinili su ujedno i funkcionalnim i udobnim, po potrebi idilično-pastoralnim, a opet dovoljno "urbanim", što je i Opštinu primoralo da ovaj jedinstven i za život primamljivi kraj po svaku cijenu zaštiti od prekomjerne i divlje urbanizacije.

U skrivenoj oazi, a tek nekoliko stotina metara udaljenoj od strogog centra - sa pogledom na kulturnoistorijska znamenja Trebinja: stari Perovića most i Hercegovačku Gračanicu - na lijevoj obali Trebišnjice (ulica Obala Mića Ljubibratića) smještena je stambeno-poslovna zgrada koju je izgradilo preduzeće "Proinvest D.O.O.", sa ukupno 23 jednosobna i dupleks-stana, opremljena garažama i poslovnim prostorima, te sa preko 500 kvadratnih metara dvorišta uređenog zelenilom za odmor i druženje stanara.

Stanovi za one koji znaju šta žele u životu

Suvlasnik preduzeća i autor projektnog rješenja arhitekta Risto Draganić kaže da je objekat osmišljen da odgovori svim potrebama života u savremenosti i pruži čovjeku današnjice sve što mu je potrebno za kvalitetan život.

Filozofija modernog stanovanja koja promoviše povratak prirodi i ekološki prihvatljivu gradnju danas je globalni trend koji svakim danom ima sve više pristalica u čovječanstvu prezasićenom betonom i asfaltom. U Trebinju teško da je bilo boljeg mjesta za realizaciju ovakve zamisli.

Stanovi za one koji znaju šta žele u životu

- Gradski čovjek sve više ima potrebu da živi okružen prirodom koja mu pruža nasušnu relaksaciju od stresa i svakodnevnih napora. Ovaj dio uz obalu kod Perovića mosta je opštinskim dokumentima urbanistički zaštićen od svake vrste gradnje sem objekata sportske i rekreacione namjene, što stanarima garantuje da će njihova oaza i ubuduće ostati netaknuta. Iza zgrade se nalazi dvorište sa uređenim zelenilom - to je mala oaza prirode koja će pripadati samo stanarima.S druge strane, od najužeg centra grada ova zgrada je udaljena tek oko 700 metara, i to ravnog terena - sa šetalištem i biciklističkom stazom, te kolskim putem.Dakle, sve ono što je danas čovjeku potrebno stanaru se nalazi na dohvatu ruke - obdanište, škola, bolnica, pošta, bazen, sportski objekti, itd, kaže Draganić.

Stanovi za one koji znaju šta žele u životu

A pomenuto dvorište, priča je sama za sebe. Stepenasto poređane površine sa uređenim zelenilom, opasane i ispresjecane kamenim podzidama i popločanim stazama - već na prvi pogled mogu posvjedočiti o velikom trudu i ulaganju porodice Draganić, zahvaljujući kojem je stigla i kandidatura u akciji "Biramo najljepši kutak Srpske". Sada će to dvorište biti isključivo vlasništvo stanara.

- Dvorište se prostire preko polovine placa, nalazi se iza zgrade - zaklonjeno od puta i pogleda prolaznika - i idealno je mjesto za odmor i rekreaciju stanara. S obzirom da se nalazi na jugoistočnoj strani, drveće u dvorištu smo ostavili da štiti od velikih vrućina u Trebinju. Ispod drveća su uređeni prostori za sjedenje i druženje. Napravili smo tri prelivne fontane, kao i plato sa roštiljom i kaminom koji gleda na rijeku, dodaje Draganić.

Kvalitet gradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Obala Mića Ljubibratića dimenzija je o kojoj se i prilikom projektovanja i izvođenja radova posebno vodilo računa.

Stanovi za one koji znaju šta žele u životu

- Strogo smo se pridržavali svih zahtjeva savremenog građevinarstva, uz primjenu materijala koji su posljednja riječ tehnologije, ali ujedno i onih koji su ekološki prihvatljivi. Zidovi su od gliter blokova, građenih od pečene gline, koji obezbjeđuju višestruko bolju termoizolaciju od betonskih blokova, a s druge strane, propuštaju vazduh i omogućavaju zgradi da "diše". Zgrada je dodatno izolovana stiroporom, a u prizemnom dijelu, gdje se nalaze garaže i poslovni prostori, stirodurom - što je istovremeno i zvučna i termička zaštita, ali i zaštita konstrukcije od "zamora materijala" koji se vremenom javlja zbog temperaturnih razlika. Kvalitetu izolacije doprinose i aluplast otvori - šestokomorni, posljednja riječ tehnologije, sa aluminijumskim roletnama punjenim pur-pjenom. Inače, zvučna, termo i hidroizolacija, kao i seizmička prevencija - elementi su o kojima se posebno vodilo računa. Što, takođe, smatra veoma bitnim - zgrada je osigurana od provala. U objekat i dvorište iza može se ući samo preko centralnog ulaza osiguranog interfonskom bravom. Svaki stan je opremljen ulaznim blind- vratima, pojašnjava Draganić.

Dio stanova u stambeno-poslovnom objektu preduzeća "Proinvest D.O.O" već je našao svoga kupca.

Draganić ističe da činjenica što su među zainteresovanima uglavnom ljudi iz inostranstva i sa "svjetskim iskustvom", najbolje svjedoči da je ovaj objekat - i kao koncept stanovanja u prirodi i projektnom i izvođačkom realizacijom tog koncepta - upotpunosti pogodio željenu metu.

Fotografije stanova i poziciju na kojoj se nalazi ovaj stambeno - poslovni objekat možete pogledati na sajtu firme Proinvest d.o.o.

R.S.