redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Četiri države u zajedničkoj speleološkoj akciji

Četiri države u zajedničkoj speleološkoj akciji

U rejonu Ubala na planini Orjen spasilački timovi Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije juče su zajednički izvodili speleo-spasilačku vježbu.

Vježbe izvlačenja unesrećenih iz jama i pećina u organizaciji Speleološkog saveza Republike Srpske – okupila je timove iz Trebinja, Foče, Banjaluke, Herceg Novog, Dubrovnika i Beograda, a domaćin je trebinjsko Speleološko društvo "Zelena brda", u saradnji sa Civilnom zaštitom Grada Trebinja. 

Dejan Janković, iz trebinjskog speleološkog društva, kaže da je vježba osmišljena prvenstveno s ciljem da se uvježba koordinacija svih subjekata republičke i gradske civilne zaštite u akcijama spasavanja iz jama i pećina, ali i komunikacija sa speleo-spasilačkim timovima iz okruženja, kada je za ove, po pravilu složene zahvate, potrebna i pomoć komšijskih službi. 

"Drugi cilj je uvježbavanje same vještine speleospašavanja iz speleološkog objekta, u našem slučaju, jame koja je duboka oko 100 metara. Izvlačimo živog čovjeka i potrebni su maksimalan oprez i strogo poštovanje pravila kako bi se sve izvelo na bezbjedan način, ne samo za unesrećenog već i za učesnike u spasavanju. U jami je oko 30 speleospasilaca i dovoljan je jedan kamičak da se odroni i da se neko povrijedi", pojašnjava Janković. 

 

Nikola Rabrenović, iz Gorske službe spasavanja Srbije, ističe da na njihovom području, na sreću, nisu česte akcije spašavanja iz speleo-objekata, dodajući da će današnja vježba biti od velike koristi i za druge vrste spasilačkih akcija – gdje god je za uspjeh presudna dobra koordinacija i angažovanih timova. 

On kaže da su saradnja, komunikacija i standardizacija tehnike spasavanja ključni da bi se uspješno izvela akcija. 

I Zoran Čabrilo, načelnik stanice Dubrovnik Gorske službe spasavanja Hrvatske, koja je na Orjena stigla sa svojom spasilačkom ekipom kaže da su brzina interevencije, spremnost i pripremljenoost osnova u situacijama spasavanja. 

On smatra da ovakva jedna aktivnost, u kojoj susjedi sarađuju na jednom projektu, doprinosi zajedničkoj spremnosti.

SRNA