redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Ženski centar Trebinje radi na podizanju sedam hektara plantaže smokve

Ženski centar Trebinje radi na podizanju sedam hektara plantaže smokve

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trebinjskoj zadruzi "Smokvica" ustupilo je sedam hektara zemljišta pod koncesiju u selu Mesari kod Trebinja, na kome bi trebalo da bude zasađeno oko dvije hiljade sadnica smokve.

Ovu socijalnu zadrugu osnovao je Ženski centar Trebinje, koji okuplja žene žrtve porodičnog nasilja.

U prvoj ženskoj zadruzi u Trebinju deset žena radiće na podizanju sedam hektara plantaže smokve. Pripremni radovi već su počeli. Za planiranu melioraciju tla biće potrebno oko 260 hiljada maraka.

- To je nada za sve žne žrtve porodičnog nasilja da mogu same nešto da naprave i stvore, da budu korisne i prihvaćene,  kaže Ljilja Čičković, direktorka Ženskog centra.

Sadnja stabala planirana je za jesen naredne godine, a prvi proizvodi suve smokve i džema, koji će imati organski sertifikat, na tržištu će se pojaviti za četiri godine. Plantaža u selu Mesari, sa dvije hiljade zasađenih stabala smokve, biće, kažu, najveća u Srpskoj i FBiH.

 

Pored aktivnosti u novoosnovanoj zadruzi, trebinjski Centar ove godine planira početi i gradnju sigurne kuće, gdje će biti smještene žene žrtve porodičnog nasilja.

RTRS