“NIKO NIJE ZABRANIO PROTESTE” Dodik poručio stranim ambasadama da ne učestvuju u “PRAVLJENJU HISTERIJE”

“NIKO NIJE ZABRANIO PROTESTE” Dodik poručio stranim ambasadama da ne učestvuju u “PRAVLJENJU HISTERIJE”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider SNSD ocijenio kao neprimjerena jučerašnja reagovanja pojedinih stranih ambasada i pravljenje histerije povodom donošenja zakona o javnom redu i miru u RS.

– To je direktno miješanje u naše unutrašnje stvari i tražiću od njih pojašnjenje toga. U vezi sa pomenutim zakonom, riječ je o demokratskom procesu i o tome se javno raspravlja u Skupštini, mi se u to ne petljamo – rekao je Dodik.

 

On je naglasio da, na primjer, američka policija prema zakonu ima jako velika ovlašćenja, pa nema potrebe da Ambasada SAD “nama drži predavanje”.

 

– Pozivam da se prestanu miješati u unutrašnje stvari. U Srpskoj niko nije zabranio proteste. Protesti na Trgu Krajine su trajali 200 dana bez odobrenja i oni nama govore da mi to treba da dopustimo. Kreiraju li one ovdje neke procese? Da li ime je to malo, pa hoće da destabilizuju – rekao je Dodik.

 

On je rekao da je prošlo vrijeme kada je OHR u BiH ocjenjivao da li neki zakon valja ili ne.

 

– Mi imamo jasnu odgovornost prema evropskom putu koji je jasan. Što je praksa evropskih policija, to će biti primijenjeno i ovdje i ništa drugo – rekao je Dodik.

 

On je naglasio da novinari, kada je riječ o tom zakonu, neće biti onemogućeni da rade svoj posao kao što insinuiraju pojedine strane ambasade.

 

– Ali, zloupotrebe koje neki rade nisu sloboda. Sloboda pojedinaca ograničena je slobodama drugih i to je jasno. Zalažem se da novinar ima status državnog službenika kao što se ranije tražilo, ali to povlači i neku vrstu odgovornosti- rekao je Dodik.

 

Izvor: Srpskanfo