redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

ATINA POŠTUJE IZBOR GRAĐANA - KONTRADIKTORAN REZULTAT REFERENDUMA

ATINA POŠTUJE IZBOR GRAĐANA - KONTRADIKTORAN REZULTAT REFERENDUMA

Ministarstvo inostranih poslova Grčke saopštilo je da ova zemlja poštuje izbor građana iz susjedne zemlje kada je riječ o rezultatima referenduma, koje komentarišu kao kontradiktorne.
U izjavi grčkog ministarstva, objavljenoj više od sat i po nakon završetka glasanja, navedeno je da "Grčka pažljivo, ali sa odgovarajuće udaljenosti, nadgleda događaje", ali takođe "ostaje vezana za Prespanski ugovor", javio je dopisnik agencije MIA iz Atine. 

"Ishod referenduma u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji je konsultativni i nije dio obavezujućih odredaba Prespanskog ugovora. Ishod je kontradiktoran. Preovladavaju glasovi `za`, ali bez odgovarajućeg odziva na referendum", navedeno je u izjavi grčkog ministarstva. 

 

Ministarstvo inostranih poslova Grčke navodi da naredni koraci zahtijevaju trezvenost i nezavisnost svih strana, kako bi se osigurala pozitivna dinamika Prespanskog ugovora. 

Na osnovu obrađenih 53,74 odsto glasačkih mjesta, na današnjem referendumu u Makedoniji za članstvo u EU i NATO i promjenu imena države 90,83 odsto građana glasalo je "za", a izlaznost je bila 34,90 odsto, podaci su Državne izborne komisije. 

Referendumsko pitanje je glasilo "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?". 

Da bi referendum uspio, na njega je trebalo da izađe 50 odsto upisanih birača, plus jedan, a pravo glasa imalo je više od 1,8 miliona građana. 

Referendum na kojem su se građani Makedonije izjašnjavali o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija raspisan je kao konsultativni, odnosno neobavezujući

 

Izvor: Srna