Trebinje će ovog vikenda obilježeti krsnu slavu grada i sabornog hrama – Sveto preobraženje Gospodnje.


Slavske svečanosti počinju u subotu, 18. avgusta, već tradicionalnim Sajmom meda i vina u Dučićevoj ulici, čiji je otvaranje zakazano od 17 časova.
Od 18 časova u Kulturnom centru biće priređena dokumentarna izložba o ratnim siročadima i invalidima u Velikom ratu „Sve će to narod pozlatiti“, koju ova ustanova realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom u Šapcu.
Večernje uoči praznika biće služeno od 19 časova u sabornom hramu, a program prvog dana slavskih svečanosti biće nastavljen u Muzeju Hercegovine, gdje će od 20:30 biti otvorena izložba slika Atanasija Popovića, povodom 70 godine od smrti ovog, prvog trebinjskog akademskog umjetnika.


Na najsvečaniji dan u godini – Sveto preobraženje Gospodnje u sabornom hramu od 9 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija, sa prazničnim jutrenjem koje počinje jedan sat ranije.
Nakon lomljenja slavskog kolača planirano je i polaganje cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja 1991-1996. Svečana sjednica Skupštine grada Trebinja, povodom krsne slave grada, biće održana od 12 časova u Kulturnom centru, a program se nastavlja od 18 časova u Muzeju Hercegovine – promocijom knjige dr Milana Micića „Amerikanci – srpski dobrovoljci iz SAD (1914-1918)“.
Praznično večernje u sabornom hramu počinje od 20 časova, nakon čega će svečana litija proći ulicama grada do Trga slobode, gdje će se uz kulturno-zabavni program slaviti do kasnih noćih sati.
Trebinjce i goste našeg grada u prazničnoj noći zabavljaće Aleksandra Radović, dok će kao predgrupa nastupiti „Vanja Mišić & Moondance.



Početak koncerta je zakazan za 21 čas i 40 minuta.
Organizatori programa povodom krsne slave grada i sabornog hrama su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.
Radio Trebinje