redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Butulija:Fond i zdravstvene ustanove prezadužene

Butulija:Fond i zdravstvene ustanove prezadužene

 Stanje u zdravstvenom sistemu Republike Srpske je alarmantno, a ključni razlozi su enormno velika dugovanja i zaduženja Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ i zdravstvenih ustanova, izjavio je danas poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branko Butulija.

Govoreći o situaciji u zdravstvenom sektoru Republike Srpske, Butulija je naveo da Fond zdravstva Republike Srpske duguje oko 450 miliona KM, a zdravstvene ustanove oko 700 miliona maraka. 

"Najveća odgovornost je na Vladi Republike Srpske i na Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite", rekao je Butulija na konferenciji za novinare u Trebinju. 

Prema njegovom riječima, jedan od razloga "urušavanja zdravstva" jeste i otvaranje privatnih bolnica koje sklapaju ugovor sa Fondom, pa ljekari koji rade u državnim, rade i u privatnim bolnicama. 

Butulija izlaz iz ovakve situacije vidi u reformama. 

"Potrebno je prevashodno uraditi reformu Ministarstva zdravlja, FZO, ali i zdravstvenih ustanova, gdje težište treba staviti na struku i povesti računa o plaćanju ljekara", istakao je Butulija. 

Stanje u Bolnici u Trebinju, Butulija je ocijenio dobrim. 

"Trenutno u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema problema. Menadžeri se bore koliko mogu", dodao je Butulija, koji je zaposlen kao ljekar u ovoj bolnici. 

SRNA