urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Crkva u Hrupjelima proslavila krsnu slavu

Crkva u Hrupjelima proslavila krsnu slavu

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije danas je u trebinjskom naselju Hrupjela u Crkvi Svetog Arhangela Gavrila služio Svetu arhijerejsku liturgiju poručujući okupljenim vjernicima da otvore svoja srca i da im dozvole da se raduju i da se u njih useli blagodat, dejstvo i sila Duha svetog.

Crkva izgrađena na vrhu brda okupila je brojne mještane, goste, ali i djecu koja su s radošću pjevala i veselila se slavi ovog hrama. 

"Ova parohija spada u red onih najznačajnijih u našoj eparhiji koja će uskoro slaviti 800 godina svog postojanja i jedna je od najznačajnijih u našem gradu", rekao je vladika Grigorije u obraćanju nakon svete tajne pričešća i lomljenja slavskog kolača. 

On je naglasio da je Sveti arhangel Gavrilo vjesnik volje Božije i jedan od onih koji čuvaju vrata raja. 

"To je samo jedna slika, a istina je to da je on svuda prisutan i da svuda želi svakome ko otvori svoje srce da javi blagu vijest kao što je onoga dana javio blagu vijest Presvetoj Bogorodici, a kroz nju i svemu svijetu, rekavši - raduj se blagodatna", naveo je vladika Grigorije. 

On je napomenuo se da danas slavi i Sveta velikomučenica Marina i sa njom svi mučenici i novomučenici, svi svjedoci istinite i prave vjere da bi svako mogao da nosi i trpi ono što ga snalazi u životi bilo da je bol, bilo da je tuga, žalost ili bilo kakva ljudska nemoć ili slabost. 

 

Prisutne goste koji su došli da učestvuju u proslavi praznika pozdravio je predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, te poželio srećnu krsnu slavu hrama, svima dobro zdravlje i da se međusobno pomažu, čuvaju i poštuju. 

Predsjednik Crkvenog odbora Hrupjela Jovica Vlatković zahvalio je svima koji su se danas okupili oko ovog lijepog hrama ističući da je najvažnija sloga i međusobno praštanje. 

On je istakao da je posebna čast što vladika Grigorije svake godine u ovom hramu zajedno sa mještanima ove parohije služi svetu službu i što sa njima dijeli radost ovog velikog praznika. 

Za sve prisutne priređena je trpeza ljubavi.

SRNA