Crna Gora: Kazne za odbijanje vakcinacije do 2.000 evra

Crna Gora: Kazne za odbijanje vakcinacije do 2.000 evra

Crnogorska vlada usvojila je prijedlog Zakona o zaštiti stanovništva koji propisuje visoke kazne za roditelje koji odbiju da vakcinišu svoju djecu.

Prijedlogom danas usvojenog zakonskog teksta propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda nekih kategorija stanovništva i vakcinanacija djece protiv određenih zaraznih bolesti.

"Roditelj, usvojilac, odnosno staratelj dužan je da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vakcinaciju", rekao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

Iznos propisane kazne za roditelje koji odbiju vakcinaciju svoje djece kreće od 100 do 2.000 evra.

Hrapović je saopštio da zaštita stanovništva od zaraznih bolesti uključuje planiranje, programiranje, organizovanje, sprovođenje i nadzor nad sprovođenjem mjera za sprečavanje, suzbijanje, odstranjivanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti, kao i obezbjeđivanje materijalnih i drugih sredstava za zaštitu od tih bolesti.

"U cilju zaštite stanovništva od prenosnih bolesti, propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda određenih kategorija stanovništva, kliconoša i zaposlenih u objektima pod sanitarnim nadzorom“, rekao je ministar.

Zdravstvene vlasti strahuju da bi značajni pad procenta djece vakcinisane protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR) u posljednjih par godina mogao da dovede do epidemije malih boginja nakon pojave takvih slučajeva u zemljama regiona.

Protivnici vakcinacije smatraju da upravo MMR vakcina, kao i neke druge koje sadrže teške metale, kod djece slabijeg imuniteta mogu dovesti do težih neuroloških smetnji, i optužuju državu za nebrigu i nekompetenciju u pogledu tretmana djece u stanju autizma.

Kao odgovor na kritike dijela roditelja i javnosti, crnogorska Vlada je Nacionalnom centru za autizam dodijelila posebni prostor u okviru Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici, kao i najsavremeniju opremu za ranu dijagnostiku i intervenciju kod djece koja pate od poremećaja iz takozvanog autističnog spektra.

Izvor: Agencije