Dermatolozi: Kožu postepeno navikavajte na sunce

Dermatolozi: Kožu postepeno navikavajte na sunce

Mnogi raduju lijepom vremenu i sunčanim danima, ali i pored toga čak 20 odsto ljudi proljeće dočekuje sa oprezom. Razlog su većinom alergije na sunce. Ova vrsta koprivnjače najčešće se javlja upravo u ovo doba godine.

Koža je tokom zive bila prekrivena i samim tim je osjetljivija nego inače.

 

– Broj alergičnih na sunce je u porastu iz godine u godinu, a smatramo da su glavni razlozi klimatske promjene, dokazane genetske predispozicije, kao i korištenje određenih lijekova i hemikalija, koje se nalaze u parfemima, sapunima i šamponima – kaže dr Dragana Tadić, alergolog Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa” u Beogradu.

 

Žene češće pate od alergije izazvane sunčevim zracima, koja se najčešće ispoljava kao crveni osip praćen svrabom.

 

– Ove promejne na koži najčešće se povlače u periodu od 30 minuta do tri sata. Ponekad se dešava da izgledaju kao blagi podlivi, i tada je neophodno konsultovati ljekara – kaže dr Tadić.

 

Sagovornica podsjeća da je u slučaju alergije na sunce najvažnija prevencija, koja podrazumijeva upotrebu krema sa visokim zaštitnim faktorom, ograničeno vrijeme izlaganja suncu, izbjegavajući period između 11 i 17 časova.

 

Kožu je potrebno postepeno navikavati na sunce, nošenjem dugih rukava i pantalona, sašivenih od tankih, prirodnih materijala. Veoma je bitno i da se što manje upotrebljavaju kozmetički preparati, kao i da se provjeri da li lijek koji se pije zbog akutnog stanja ili hroničnog oboljenja stvara fontosenzitivnu reakciju.

 

– Savjetuje se i primena lijekova iz grupe antihistaminika, korisni su hladni oblozi, a u slučaju težih simptoma ili ako se promjene ne povlače obavezan je odlazak ljekaru – ističe dr Tadić.

 

Izvor: srpskacafe