redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

DIJASPORA U NJEMAČKOJ S ODUŠEVLJENJEM OČEKUJE VLADIKU GRIGORIJA – žele da uredi Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke kao zahumsko hercegovačku i primorsku

DIJASPORA U NJEMAČKOJ S ODUŠEVLJENJEM OČEKUJE VLADIKU GRIGORIJA – žele da uredi Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke kao zahumsko hercegovačku i primorsku

 

Vjernici iz Eparhije frankfurtske i sve Njemačke s oduševljenjem očekuju dolazak  vladike Grigorija s nadom i vjerom da će uspjeti da uredi  ovu eparhiju kao što je to učinio s zahumsko hercegovačkom i primorskom kojom je do sada upravljao.

Otac Simon Turkić, Starješina hrama Vaznesenja Gospodnjeg  u Frankfurtu  za „Vesti“ je rekao  da je većina sveštenika, ali i vjernika u Njemačkoj dočekala s oduševljenjem informaciju da vladika Grigorije,  po odluci Sinoda SPC prelazi na novu dužnost upravo u njihovu eparhiju.

„To je najbolje rešenje za našu eparhiju.Već su nam se javili vjernici i oduševljeni su jer znaju šta je vladika  Grigorije uradio u eparhiji kojom je do sada upravljao.Naravno da ima podršku i nas svešenika.U njemu je zapadnjačka praksa, a istočnjačka duhovnost.Prema mom mišljenju to su osobine koje ga čine idealnim episkopom  za ovu eparhiju“, rekao je otac  Turkić.

On navodi da je još rano govoriti  o tome gdje će biti sjedište i da će o tome odluku donijeti vladika Grigorije.

„Do sada je sedište eparhije bilo u Hildeshajmu, a u Frankfurtu je bila kancelarija.Mi ćemo prihvatiti novog episkopa  i jedva čekamo da dođe. Nama treba da radimo i da dižemo eparhiju, a upravo to vladika Grigorije najbolje zna.Pokazao je to u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i smatramo da posjeduje osobine koje ga čine idealnim episkopom  za ovu eparhiju“, nije krio zadovoljstvo odlukom  Sabora otac Turkić.

 I  Njegova svetost patrijarh srpski Irinej smatra da će dosadašnji vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je na zasjedanju Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ dobio na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke, kao iskusan episkop srediti sve postojeće probleme u Frankfurtu.

Na  sjednici ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog Sabora koja je održana prije nekoliko dana,  episkop Grigorije ponudio je da na sebe preuzme žrtvu i prihvati se ovog velikog izazova .

Vladika Grigorije će Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke preuzeti od administratora  i privremenog upravitelja vladike Andreja.

Trebinje danas