urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Djed Radomir tumači znakove u jagnjećoj plećki (VIDEO)

Djed Radomir tumači znakove u jagnjećoj plećki (VIDEO)

Danas se praznuje u svim pravoslavnim domovima širom Herecegovine.

Hercegovci čuvaju i poštuju vjeru od davnina, ali su se u ovom kraju očuvali i narodni običaji u vezi sa velikim hrišćanskim praznicima. Јedan od njih je i gledanje u jagnjeću plećku božićne veselice. Ko zna da čita, u plećki, vjeruje se u ovom kraju, piše sve.

U plećki piše sve, samo treba znati čitati, a posebne znakove, udubljenja i zareze. Na jagnjećoj plećki već decenijama tumači i raspoznaje osamdesetšestogodišnji Radomir Stijačić iz sela Klobuk, kod Trebinja. "Gledanje" u plećku učio je od starijih, a najtačnije je, kaže, ona koja se priprema za krsnu slavu i Božić.

- Piše za kuću, je li dobro ili loše; za pare ima li ili ih nema, za stoku, je li napredak ili ne. I za državu je li mutno ili će dobro biti - objašnjava Radomir.

U Hercegovini su se običaji očuvali, ali prije svega prava, iskonska vjera. Radomir ističe da se u njegovoj kući uvijek slavila slava i vjerovalo u Boga, krštavalo i vjenčavalo u crkvi. I u plećku se uvijek gledalo, čak su ga kaže i sveštenici znali upitati šta vidi. Plećku iz 1995. godine pamti po znaku koji je vidio za Republiku Srpsku.

- Ukazao se u dijelu gdje je za državu krst. Veli meni pop: To je zato što ste vjernici, ti i tvoja kuća. Јa kažem: Nije ovo je za državu. I stavrno, te godine je potpisan Dejton - ističe Radomir.

U kući Stijačića za božićne praznike posebno je veselo, jer djeda Radomira posjeti njegovih dvanaestoro unučadi i četrnaestoro praunučadi. U plećki je, kaže, vidio kad su se rađali, a uskoro očekuje i 15. praunuče. Gledaće i ovogodišnju plećku i nada se samo dobrim znakovima, i za kuću i za državu.

 

RTRS