urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

DNS zadovoljan rezultatima na području Hercegovine

DNS zadovoljan rezultatima na području Hercegovine

Za predsjednika Regionalnog odbora DNS-a u Hercegovini izabran je Spomenko Stojanović iz Foče.

Potpredsjednik je Slavko Dangubić iz Bileće.

Na sjednici, kojoj je u Trebinju prisustvovao lider stranke Marko Pavić, istaknuto je da je DNS zadovoljan rezultatima na području Hercegovine, i da na izborima očekuju najmanje jedno poslaničko mjesto iz ove regije.

- Na republičkom nivou, cilj je da se broj od 100.000 glasova, dobijenih na proteklim lokalnim izborima, poveća za 15 odsto, te da ova stranka ima više od 12 poslanika i da budu nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u Republici Srpskoj - rekao je Pavić.

Pavić je izrazio zadovoljstvo što u DNS-u u cijeloj Hercegovini vlada dobra klima i entuzijazam sa dobrim idejama za razvoj, posebno u oblasti energetskog sektora i poljoprivrede.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da pokušaj prenošenja političke krize sa nivoa BiH na Republiku Srpsku neće imati efekta, niti uspjeha i pozvao partije iz Srpske koje učestvuju u vlasti na nivou BiH da rade posao za koji su zaduženi i u interesu građana Republike Srpske.

"Niko u Republici Srpskoj nema pravo reći da je opozicija, jer su svi u vlasti - jedni na nivou BiH, a drugi na republičkom nivou. Ne može se vlast u Srpskoj tretirati kao isključivo odgovoran faktor, a sa nivoa BiH pokušavati spriječiti sve ono što može da doprinose razvoju Republike Srpske", rekao je Pavić novinarima u Trebinju nakon sjednice Regionalnog odbora DNS-a za Hercegovinu. 

On kaže da je DNS spreman da do izbora naredne godine ne ulazi u vlast na nivou BiH, koju neće ni mijenjati. 

"Samo ih ih pozivamo da odgovorno rade svoj posao za koji su zaduženi. Ako neko za ovoliko vremena donese samo sedam zakona i vodi rasprave o nekim informacijama, onda se to ne može pohvaliti, niti tretirati uspješnim i na korist građana Republike Srpske i BiH", smatra Pavić. 

On je ocijenio dobrim koalicioni odnos DNS-a i SNSD-a, ističući da ove dvije stranke nisu istomišljenice, ali su pouzdani koalicioni partneri. 

Pavić je naglasio da je većina u Republici Srpskoj stabilna i da će se održati do izbora naredne godine. 

"Izbori su jedino mjesto gdje se formira vlast. Pištaljke i ulica ne mogu biti faktor za smjenu vlasti, niti za dobijanje vlasti, nego samo glasački listići", rekao je Pavić. 

On kaže da razumije nervozu opozicije, s obzirom na to kakve su rezultate postigli na lokalnim izborima. 

"Oni hoće prije predstojećih izbora da postignu neke rezultate. Međutim, to nije korektno, niti je u interesu građana Republike Srpske, a onima koji to rade neće donijeti neke rezultate", smatra Pavić. 

On je podsjetio da DNS nije potpisao prijedlog da se na dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske stavi Rezolucija o vojnoj neutralnosti, ali da je glasao za nju.

"Mi smo jedina stanka koja je prije deset godina kada je usvajana rezolucija o putu BiH u NATO bili protiv i tada nas nisu razumjele druge stranke", rekao je Pavić i dodao da DNS podržava stav da se u vojne saveze ide samo zajedno sa Srbijom. 

On kaže da DNS nije za donošenje rezolucija koje se poslije povlače. 

"Mi bismo radije da se odluka Narodne skupštine o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH sprovede, nego da se povuče", rekao je Pavić. 

On je naveo da je cilj DNS-a da imaju jednu od dvije funkcije - člana Predsjedništva BiH ili predsjednika Republike Srpske. 

Pavić kaže da su to stranački planovi i da o njima još nisu razgovarali sa partnerima, ali da očekuju podršku. 

"DNS na republičkom nivou ima više od 100.000 glasova, a cilj nam je da rezultat sa prethodnih lokalnih izbora povećamo za oko 15 odsto, da imamo više od 12 poslanika i da budemo nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u Republici Srpskoj", rekao je Pavić. 

Komenatrišući stanje u opštinskim odborima DNS-a u Hercegovini, Pavić je izrazio zadovoljstvo optimizmom i dobrom klimom koji vladaju, kao i željom da se ostvare dobri rezultati. 

"Naš cilj u Hercegovini je da dobijemo jednog poslanika direktno, ali i da ostane jedan broj glasova za kompezaciju", kaže Pavić. 

Za predsjednika Regionalnog odbora DNS-a za Hercegovinu izabran je Spomenko Stojanović, a funkciju potpredsjendika obavljaće Slavko Dangubić.

RTRS