redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Epski pjesnik nevjestu iz Beograda doveo u hercegovački krš

Epski pjesnik nevjestu iz Beograda doveo u hercegovački krš

Mladi trebinjski epski pjesnik Predrag Janičić jedini je momak u selu Podvori koji je, otkako postoji ovo selo 17 kilometara udaljeno od Trebinja, uspio da sa beogradskog asfalta dovede nevjestu Aleksandru Nikolić, kojoj je tek 20 godina.

Ona nakon samo nekoliko mjeseci života na selu već muze krave i radi sve seoske poslove, ali će mu, kako su se mladenci dogovorili, izroditi i brojno potomstvo, koje će oživjeti ovo selo i seosku školu.

Predraga i Aleksandru spojila je ljubav prema guslama, epskoj poeziji i "Gorskom vijencu", kojeg ova mlada Srbijanka zna napamet, pa je nju fasciniralo što je on jedan od rijetkih epskih pjesnika u cijelom regionu, a njega što voli i pjeva uz gusle, a Njegošev svaki stih govori kao da je i sama iz toga vremena.

Aleksandru i Predraga sreli smo na seoskom sijelu u trebinjskom selu Vlasače, u društvu članova crnogorskog KUD-a "Piva", jer ovaj mladi neobični par i ne voli noćne provode po gradu, već upravo sijela i guslarske večeri, pa su se na jednoj takvoj manifestaciji u Beogradu i upoznali.

"Ja sam rođena u Gruži, ali sam od desete godine živela u Beogradu, gde sam završila školu i bila pripadnik Vojske Srbije, a kada je trebalo da potpišem ugovor za zaposlenje u Gardi, znala sam da ako to uradim - osta Hercegovina na drugoj strani, pa sam prihvatila Peđinu ponudu da pođem s njim u sada već naše selo, o kome mi je sve ispričao i ništa mi nije krio", kaže Aleksandra.

Kada su se nakon sedam mjeseci duge veze, u kojoj su se vidjeli samo tri puta, odlučili na ovaj korak, srećni su bili i njegovi ukućani, otac, majka, baba i brat, ali i njeni, majka, otac, dva brata i sestra, jer je svima isti cilj - zajednička sreća dvoje mladenaca.

Nastaviće Janičići život na selu, gdje imaju sedam muznih krava i samo su prošle godine prodali nekoliko tona krompira i nekoliko tona kupusa, a planiraju i brojno potomstvo, samo se još nisu dogovorili hoće li to biti fudbalski ili barem rukometni tim.

"Ja sam u šali supruzi rekao da ispod osmoro djece ne idem, jer je moja majka bila osmo dijete kod oca i majke, a Aleksandra mi je odgovorila da je kod njene majke bilo njih jedanaestoro, pa nam ostaje samo da se dogovorimo da li će broj biti baš dvocifren", našalio se Peđa na kraju.

Nezavisne novine