Hercegovački BORS podržao zaključke predsjedništva o memorandumu

Hercegovački BORS podržao zaključke predsjedništva o memorandumu

 Koordinacioni odbor boračkih organizacija regije Istočne Hercegovine jednoglasno je podržao stavove Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske kojim se traži hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine BORS-a i donošenje odluke o aktiviranju Sabora srpskih boraca, ukoliko do 20. septembra ove godine ne bude potpisan memorandum o saradnji između Vlade RS i BORS-a.

Jednoglasni zaključak o podršci stavovima Predsjedništva BORS-a donesen je na sjednici Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine, održanoj 14. septembra u Nevesinju, saopšteno je danas iz ovog odbora.

Podsjetimo, Predsjedništvo BORS-a pozvalo je Vladu RS da sa Boračkom organizacijom RS potpiše memorandum o saradnji do 20. septembra ove godine, kojim se traži rješavanje pitanja reprezentativnosti boračkih organizacija i više mjera za poboljšanje položaja boračke populacije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je ranije da će zahtjevi boraca čekati sljedeći sastav Vlade RS.

On smatra da je većina zahtjeva boračke populacije ispunjena, kao što je isplata dodatka za borce koji su imali preko 65 godina, a nisu imali 15 godina radnog staža.

„Omogućavanje borcima sa ratnim stažom da rade do 65. godine i pitanje reprezentativnosti boračkih organizacija za sada su na čekanju. Dosta stvari smo uradili, ali ova dva pitanja podrazumijevaju izmjenu zakonske regulative, što sada nije moguće uraditi jer nema saziva Narodne skupštine RS“, kaže Savanović.

 

Radio Trebinje