redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Istočna Hercegovina pod protivgradnim kišobranom

Istočna Hercegovina pod protivgradnim kišobranom

U Trebinju se, prvi put u njegovoj istoriji, formira poslovnica protivgradne preventive, za šta je grad Trebinje dao lokaciju na lokalitetu Dražin do, dok će se duž trebinjskih oranica, najviše uz rijeku Trebišnjicu, postaviti još 14 lokacija raketnih lansirnih sistema.

U pitanju je regionalni centar za protivgradnu preventivu i uspostavljanje protivgradne zaštite za cijelu istočnu Hercegovinu, koji se instalira u okviru projekta "Modernizacija tehničkog dijela službe protivgradne zaštite RS", cjelokupne vrijednosti  25 miliona maraka.

Projekat finansira Vlada RS, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu usvojene Strategije razvoja protivgradne zaštite Republike Srpske.

Tihomir Dejanović, direktora JP "Protivgradna preventiva RS", potvrdio je da je planirano da se, pored regionalnog centra, koji se gradi u Dražin dolu, na području istočne Hercegovine rasporedi i 60 protivgradnih stanica.

"Stanice će biti raspoređene na lokacijama gdje je najintenzivnija poljoprivredna proizvodnja, kao što su područje uz Trebišnjicu, Popovo polje, Nevesinje, Ljubinje, Berkovići, kako bismo ta područja stavili pod kišobran protivgradne zaštite", kaže Dejanović, prema čijim riječima se planira da se do septembra ove godine završi radarski centar u Dražin dolu, koji će koristiti američke softvere posljednje generacije, kao i lansere u istočnoj Hercegovini.

On kaže da je za regionalni centar planirana ekipa od četiri zaposlena, koji se već obučavaju za ovaj posao, i naglašava kako je RS prva ušla u automatizaciju ovog sistema u regionu.

"Ovakvi radari i lanseri su najnovije generacije i mi smo prvi na prostoru bivše Jugoslavije koji posjedujemo ovakve sofisticirane sisteme, pa u oblasti protivgradne zaštite sada imamo savremeniji sistem od Hrvatske i Srbije", kazao je Dejanović.

Nezavisne novine/V.Duka