redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Italijanski i grčki lovci od ljeta čuvaju nebo iznad Crne Gore

Italijanski i grčki lovci od ljeta čuvaju nebo iznad Crne Gore

Italijanski i grčki lovci od ljeta bi i zvanično trebalo da preuzmu brigu o vazdušnom prostoru Crne Gore, u okviru NATO misije kontrola vazdušnog prostora.

To je "Vijestima" rekao jedan zvaničnik NATO-a, dok je crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković izjavio da se prije toga očekuje sporazum sa Agencijom za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore /SMATSA/.

"Prvo moramo da sredimo taj sporazum sa SMATSA, kao organizacijom koja treba da obezbjeđuje radarsku sliku za Crnu Goru. Nadam se da će to ići vrlo brzo. On može biti potpisan u narednim neđeljama", najavio je Bošković.

SMATSA je i do sada bila zadužena za vođenje svih civilnih i vojnih letjelica kroz vazdušni prostor Crne Gore.

Bošković je rekao da poslije toga slijedi da se sa Italijom i Grčkom usaglase tehnički sporazumi.

Ove dvije članice NATO-a već obezbjeđuju vazdušni prostor Albanije.

Kontrola vazdušnog prostora je mirnodopska misija čiji je cilj očuvanje bezbjednosti vazdušnog prostora Alijanse. On uključuje stalno prisustvo - 24 sata dnevno, 365 dana u godini - lovaca presretača koji su spremni da odmah reaguju u slučaju narušavanja vazdušnog prostora.

Vrhovna komanda Savezničkih snaga za Evropu odgovorna je za sprovođenje misije.

Vazdušni prostor Slovenije pokrivaju Mađarska i Italija. Albaniju pokrivaju Grčka i Italija.

“Budite sigurni da će vazdušni prostor vaše zemlje biti adekvatno zaštićen, jer je prijemom njen vazdušni prostor postao dio integrisanog vazdušnog prostora NATO", istakao je neimenovani zvaničnik NATO-a.

Izvor: Srna