redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Kalezić i Risojević dobitnici nagrade „Svetozar Ćorović“

Kalezić i Risojević dobitnici nagrade „Svetozar Ćorović“

Dragiša Kalezić i Ranko Risojević dobitnici su nagrade "Svetozar Ćorović" za 2017/2018. godinu koja se dodjeljuje na "Ćorovićevim susretima pisaca" u Bileći.

Žiri je, na sjednici održanoj u Beogradu, jednoglasno odlučio da ovu nagradu ravnopravno dodijeli Dragiši Kaleziću za knjigu "Pripovetke" i Ranku Risojeviću za roman "Beskućnik". 

"Romanom `Beskućnik` Risojević je završio vrlo značajnu trilogiju o Banjaluci, koju je započeo poznatim romanom `Simana`, a nastavio `Gospodskom ulicom` sa elementima porodične hronike tri generacija Maleša. Priča se zaustavlja na ruševinama hotela `Balkan`, koji je bio žiža i stjecište svih zbivanja", navodi se u obrazloženju žirija. 

Žiri navodi da je ovo trilogija o Banjaluci, ali i gorka vizija istorije u znaku umiranja, rušenja i iluzija o slobodi i položaju umjetnika koji ostaje beskućnik poslije svih oslobođenja i usrećiteljskih projekata. 

"Gorka, ironična i tragična priča o umjetniku u vrtlozima istorije i nestanku građanske klase, priča koja ponekad podsjeti na Tomasa Mana", navodi se u saopštenju. 

 

Žiri, kojim je presjedavao Jovan Delić sa članovima Markom Nedićem i Rankom Popovićem, razmotrio je više od četrdeset proznih djela objavljenih u periodu između dva "Ćorovićeva susreta". 

Ćorovićevi susreti pisaca "Srpska proza danas" ove godine će biti održani od 20. do 23. septembra u Bileći, a učestvovaće prozni pisci i književni kritičari. 

U okviru susreta, osim književne večeri, posjete pisaca školama i večeri laureata, biće održan i okrugli sto o književnom djelu dosadašnjih dobitnika nagrade "Svetozar Ćorović". 

Na ovogodišnjim susretima tema okruglog stola je književno djelo Dobrila Nenadića, dobitnika nagrade 2005. godine.

SRNA