redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Ljubiša Anđelić: Prve utakmice igrali smo fudbalskom loptom koja bi se brzo "napila" vode

Ljubiša Anđelić: Prve utakmice igrali smo fudbalskom loptom koja bi se brzo "napila" vode

U Trebinju je oživljen nekadašnji Vaterpolo klub "Trebišnjica". Povodom toga, pionir ovog sporta u Trebinju, ali i BiH, Ljubiša Anđelić prisjetio se početaka vaterpola u Trebinju  i prvih utakmica. 

Igra s vojnicima

- Te 1949. godine bili smo djeca od 15-16 godina i vidjeli smo da se vojnici iz garnizona igraju loptom u vodi. Vodio ih je kapetan Stanišić, koji je bio vaterpolista "Jadrana" iz Herceg-Novog. Nama je to bilo zanimljivo pa smo se, uz odobrenje kapetana, pridružili vojnicima. Bili su to neki improvizirani golovi i igrali smo fudbalskom loptom, koja bi se brzo "napila" vode i nije bila nimalo ugodna ako te pogodi - prisjeća se Anđelić.

Dodaje da se tada igralo na mjestu današnjeg Kamenog mosta. 

- Tako smo počeli da treniramo, a u prvoj utakmici koju smo odigrali pobijedili smo vojnike iz garnizona, što nam je dalo motiv da nastavimo dalje s treninzima - priča Anđelić.

Dodaje da su nekoliko metara dalje od prvobitnog mjesta treninga napravili start za trke plivača, ali i golove za utakmice. 

- Osvojili smo seniorsko prvenstvo BiH 1954. godine, kada smo pobijedili tada čuvenu ''Mladost'' iz Sarajeva 4:2. Gledaoci su bili na drvenom mostu iznad Trebišnjice. Poslije su se titule redale jedna za drugom - priča Anđelić.

Dodaje da, osim njega i Zije Saradžića, iz prve generacije, koja je deset puta osvajala Prvenstvo BiH, niko više nije među živima. 

Hladna voda 

- Trebišnjica je tada bila ljeti ugodna za kupanje i plivanje, s temperaturom vode od 26 stepeni. Izgradnjom Hidroelektrana na Trebišnjici temperatura vode je pala na 16 stepeni i više se nije moglo plivati ni trenirati. Klub se ugasio, da bi se ponovo izgradnjom Olimpijskog bazena reaktivirao 1978., ali kratko i tako, evo, sve do sada, Trebinje je bez vaterpolo kluba - istakao je Anđelić i dodao da je sretan da je dočekao da se ponovo u Trebinju igra vaterpolo. 

Vječni prvaci 

- Praktično gledano, mi smo i do dan-danas prvaci BiH, jer više nikada nije organizirano juniorsko prvenstvo BiH u vaterpolu od 1951. godine - kroz smijeh nam je kazao Anđelić. 

P. MUCOVIĆ /Avaz