redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Malešević:Mala matura od školske 2021./2022. godine

Malešević:Mala matura od školske 2021./2022. godine

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da će mala matura u osnovnim školama u Srpskoj najvjerovatnije biti uvedena školske 2021./2022. godine, a do tada će se raditi na uklanjanju eventualnih anomalija.

"Uvođenjem male mature pokušavamo da stimulišemo učenike da se bore za znanje, a ne za ocjene", rekao je Malešević, koji u Tesliću prisustvuje okruglom stolu "Vrednovanje i razvoj vaspitno-obrazovne ustanove".

On je ukazao na značaj ovogodišnjeg seminara, na kojem će se direktorima i pedagozima, između ostalog, prenijeti saznanja o procesu realizacije male mature, na bazi informacija i razmjena iskustava sa Pedagoškim zavodom iz Srbije.

"Normalno je da ne možemo uvesti odjednom malu maturu", istakao je Malešević i dodao da prije konačnog uvođenja, koje se očekuje školske 2021./2022., prethode analize.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je od ove godine eksperimentalno uvedena mala matura u 21 osnovnu školu u Srpskoj, s tim da će u ostalih 166 škola i dalje ostati spoljašnje vrednovanje dostignuća iz matematike i srpskog jezika.

"Planirali smo da krajem aprila bude spoljašnje vrednovanje dostignuća u 166 škola i probna mala matura u 21 školi, a oko 10. juna i eksperimentalna mala matura u 21 školi", kaže Damjanović.

On je podsjetio da su na sajtu Republičkog pedagoškog zavoda postavljene zbirke zadataka iz matematike i srpskog jezika.

Predsjednik Društva pedagoga Drago Branković rekao je da se danas završava trodnevna Deveta zimska škola pedagoga i direktora predškolskih ustanova i osnovnih škola, koju je ocijenio konstruktivnom i informativnom.

Deveta zimska škola otvorena je 28. februara, na kojoj se razgovara o tri teme: "Vaspitna uloga vaspitno-obrazovne ustanove", "Kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa" i "Podrška djeci u riziku".

Školu organizuje Republički pedagoški zavod u saradnji sa Društvom pedagoga Srpske, a na seminar se prijavilo 320 učesnika iz cijele Republike Srpske.

SRNA