Trebinjska policija danas je sa učenicima Osnovne škole /OŠ/ "Jovan Jovanović Zmaj" demonstrirala pravilan prelazak ulice, a zajedno su kontrolisali saobraćaj da bi vozačima i pješacima skrenuli pažnju na pravila radi bolje bezbjednosti.



Portparol Policijske uprave Trebinje Jovana Cvijetić istakla je da je ova aktivnost sprovedena u okviru akcije "Zaštitimo djecu u saobraćaju" jer je septembar posvećen podizanju nivoa svijesti svih građana o bezbjednom učestvovanju u saobraćaju, prvenstveno djece.
Ona je podsjetila da je zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Auto-moto savezom Republike Srpske na području Republike Srpske sproveden pilot-projekat formiranja školskih saobraćajnih patrola, napominjući da je takva patrola na području Hercegovine jedino formirana u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Trebinju.
"Testirano je 12 učenika koji su pokazali zavidno znanje u poznavanju propisa u oblasti bezbjednosti saobraćaja", rekla je Cvijetićeva i dodala da je osnovni cilj formiranja patrola unapređenje bezbjednosti učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na bezbjednost učenika.

Cvijetićeva je navela da je u osam mjeseci ove godine u zonama škola u Trebinju evidentirana jedna saobraćajna nezgoda, te da je u istom periodu jedno dijete povrijeđeno kao pješak u saobraćajnoj nezgodi.
Nastavnik Anica Skočo, koja vodi sobraćajnu patrolu, napomenula je da je tokom prethodnih mjeseci rada na terenu zaključeno da ima mnogo nesavjesnih vozača i da su ugrožena djeca nižih razreda.
Ona je istakla da je najkritičnije na pješačkim prelazima jer su djeca učena da tu mogu bezbjedno da pređu ulicu, a da je sasvim drugačija situacija i da pojedini vozači ne poštuju pravila u saobraćaju.
Mali policajci rekli su da su ozbiljno shvatili svoj posao, ali da ih vozači neozbiljno doživljavaju i neće da stanu na njihovu podignutu palicu "stop".
"Trudićemo se da im ukažemo na propuste u saobraćaju i kako da poštuju pješake, posebno nas djecu", kažu djeca iz policijske patrole.
SRNA