redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Mektić: Srbi moraju proći katarzu i priznati genocid u Srebrenici

Mektić: Srbi moraju proći katarzu i priznati genocid u Srebrenici

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić smatra da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici".

Mektić je za "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da "postoje relevantni dokumenti koji dokazuju genocid i da Srbi moraju to priznati".

"Pogledajmo u Njemačkoj, opet se njemački parlament neki dan izvinio za holokaust. Mi Srbi moramo proći tu katarzu i priznati genocid. Niko ne može zločine, poput onih u Srebrenici, raditi u moje ime. To su radili bolesni umovi i te osobe treba procesuirati", mišljenja je Mektić.

Na pitanje novinara zbog čega su obavještajno-bezbjednosne agencije BiH pratile hrvatske poslovne ljude Mektić je odgovorio:

- Pratili smo ih kao dio organizovanog kriminala, koji je naša obavještajna služba nadzirala.  Јa, kao ministar bezbjednosti, štitim naše interese i poštujem zakone. I nije bilo riječi ni o kakvim političarima, kao što je to bilo predstavljeno u nekim medijima. Prema tim osobama preduzete su mjere kojima smo spriječili kriminalne radnje. Nikada nije ni jedan političar iz Hrvatske bio predmet prisluškivanja. Јa sam javno rekao, političare nismo prisluškivali, ali neke ljude koji su nas htjeli dovesti u nezavidan položaj jesmo. Za to smo dobili odobrenje od suda. Da se radilo o bilo kakvoj ilegalnoj radnji, pa ne bismo od suda dobili odobrenje.

Mektić je poručio da politike iz Hrvatske i iz Srbije nisu iskrene prema BiH.

- Deklarativno jesu, ali u praksi se osjeća neiskrenost - smatra Mektić.

Izvor:RTRS

.