redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Nevesinjsko selo Biograd postaje jezero (VIDEO)

Nevesinjsko selo Biograd postaje jezero (VIDEO)

Kuće, štale, voćnjaci i njive nevesinjskog sela Biograd završiće pod vodom. Izgradnjom brane Pošćenje na rijeci Zalomci nastaje akumlacija HE Dabar.

Mještani svjesni značaja ovoga projekta, ali i zabrinuti zbog selidbe.

“Teško pada na moje 70 godina. Da selim, kuda da selim? Kuda ću ali moram nekud seliti, treba se snaći. Ali kažu platiće, evo već isplaćivaju nešto”, priča Radovan Čampara, selo Biograd.

Posebno im je teško zato što su se uslovi života u Biogradu tek sada stekli stigla je voda, ali i dobar put. Do duše cijelo selo neće završiti pod jezerom, ali rodnu grudu moraće napustiti petnaestak domaćinstava.

Izgradnjom akumulacije HE Dabar kompletan zaseok Kosovača završava ispod vode.

Dosta je veći broj onih čija će obradiva zemlja završiti pod vodom. Simo živi od poljoprivrede, negovi voćnjaci, njive i pašnjaci će nestati, ali će kuća ostati na samoj obali.

Negdje 2019. i 2020. godine može se očekivati izgradnja brane, a samim tim čim se brana izgradi podrazumijeva se i potapanje. Jedino što očekujemo od države da nam izvrši pravičnu nadoknadu za posjede koje nam uzimaju”, kaže Simo Čampara, selo Biograd.

Eksproprijacija zemljišta već je počela, a trebala bi biti završena do kraja ove ili početka naredne godine. Nakon njenog završetka odmah počinju zemljani radovi na izgradnji brane.

“Iza nas je lokacija buduće akumulaciji HE Dabar ukupne zapremine 60 miliona kubika vode i površine oko 900 hektara pa će čitavo ovo područje iza nas biti potopljeno”, navodi Željko Zubac, direktor HE “Dabar”.

Selo Biograd ima oko 400 stanovnika. Kao što sam naziv sela kaže ovdje je nekada bio grad, ali niko nije slutio da će nakon sela biti i jezero.

 

ATV