redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Nevrijeme u Evropi:Poginulo najmanje pet osoba,hiljade bez struje

Nevrijeme u Evropi:Poginulo najmanje pet osoba,hiljade bez struje

Najmanje pet osoba je poginulo, a nekoliko je povrijeđeno nakon što su u snažnim udarima vjetra oborena stabla, prekinut dovod električne energije i izazvan haos u saobraćaju širom centralnog dijela Evrope

.

Dvije osobe poginule su u Poljskoj usljed naleta vjetra, uključujući vozača automobila koji je udario u stablo oboreno tokom oluje. Druga osoba poginula je kada je stablo palo na vozilo na jugozapadu Poljske dok je saputnik prebačen u bolnicu.

Dvije osobe poginule su u Češkoj kada su na njih pala stabla oborena usljed jakih udara vjetra.

Njemačka novinska agencija DPA navodi da se kamper utopio u rijeci Jadebuzen u pokrajini Donja Saksonija u Njemačkoj usljed naleta nabujale vode.

U Berlinu je jedna osoba teže povrijeđena nakon pada crijepa sa zgrade, druga je zadobila povrede usljed pada građevinske skele a još četiri u sličnim incidentima širom Njemačke.

Oluja “Hervart” čija je brzina vjetra dostigla 180 kilometara na čas izazvala je nestanak električne energije u više stotina hiljada kuća u Češkoj, Austriji i drugim evropskim državama.

 

 

Željezničke veze u nekoliko njemačkih pokrajina su prekinute, uključujući i Berlin zbog opasnosti koje predstavljaju grane na pruzi.

Avion kompanije “Lufthanza” na letu iz Hjustona ka Frankfurtu prinudno je sletio u Štutgart zbog jakog vjetra.

U gradu Hamburgu na sjeveru Njemačke rijeka Elba poplavila je garaže, čuvenu riblju pijacu i nekoliko ulica.

Poljska vatrogasna straža poslala je zbog nevremena  u 1.200 intervencija vatrogasce i spasioce a oluja je oštetila i cijevi u terminalu za tečni gas u Švinoujšću na sjeverozapadu Poljske, saopštio je portparol Poljske vatrogasne straže Pavel Frontčak, javlja televizija Polsat.

Orkanski vetar oborio je dio metalnog krova terminala u Švinoujšću na gasovod i oštetio ga, ali gas nije curio u većim količinama, saopštio je portparol Gaz-Sistema kome pripada terminal, Tomaš Pjetrašenjski.

I u Poljskoj i u Češkoj zbog pokidanih vodovova i havarija mreže, bez struje je ostalo više od 100.000 ljudi.

Željeznički saobraćaj u obje zemlje odvija se otežano zbog oborenog drveća i granja na prugama a nevrijeme sa pljuskovima prouzrokovalo je i blago povećanje vodostaja na poljskim i češkim rekama.

Agencije