Radovi na rekonstrukciji gradskog parka nastavljeni su sa prvim lijepim danima između januarskih praznika – u istočnom dijelu trebinjske oaze zelenila, od Dučićevog spomenika prema sabornom hramu, gdje je već završena montaža i puštena u rad LED rasvjeta a u toku je postavljanje busenja trave.


U planu je da ovaj dio parka završimo do kraja januara, a oko 7 do 8 hiljada kvadratnih metara treba da se pobusenji. Naravno, sad nije vrijeme da sadimo cvijeće, a da li će biti sezonsko ili višegodišnje – to ćemo na proljeće da odlučimo kada je i finalna faza uljepšavanja parka. U ovome dijelu sinoć je pušteno u rad i 25 svjetiljki led rasvjete. Pločanje staza u ovom dijelu parka najvećim dijelom je završeno, a ostale su dvije staze koje ćemo ili presložiti ili uraditi nove, o čemu ćemo odlučiti u narednom periodu“, kaže za Radio Trebinje Nedeljko Lambeta, direktor AD „Komunalnog“.


Busenje nove trave dobiće željeni vizuelni efekat na proljeće kad ozeleni, a kvalitetno održavanje travnatih površina u ljetnjem periodu omogućiće sistem za navodnjavanje sa automatskim prskalicama, koji je završen još u prvoj fazi rekonstruktivnih radova.
Lambeta ističe da će po završetku ovog radovi preći na drugi dio parka – sa pločanjem staza, pripremom zemljišta i postavljanjem busenja.
Preko Odjeljenja za stambeno komunalne poslove planirana je i nabavka novih klupa, a biće rekonstruisana i Dučićeva fontana, koja ranije zbog problema sa instalacijama često nije bila u funkciji.
„Nove instalacije za dovod i odvod vode su urađene. U planu je i da fontanu malo obnovimo i uljepšamo, a vidjećemo sa arhitektama šta je najprikladnije rješenje“, kaže Lambeta.
Podsjeća da je u gradskom parku planirana i ugradnja nadzornih kamera, za šta su instalacije već postavljene sa sistemom rasvjete.
Sadiće se i novo drveće, u periodu godine najboljem za sadnju, a umjesto suvih i samoniklih stabala koja su u sređivanju botaničkog fonda parka ranije uklonjena.
„Već je nekoliko Trebinjaca izrazilo želju da doniraju sadnice za park. Pozivam i druge naše sugrađane da na ovaj način učestvuju i da napravimo najljepši park u BiH. Vjerovatno ćemo organizovati i jedno donatorsko veče za nabavku sadnica“, ističe Lambeta.
Radove za generalnoj rekonstrukciji gradskog parka finansiraju Grad Trebinje i Elektroprivreda RS.
Radio Trebinje