redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Obilježena krsna slava Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske

Obilježena krsna slava Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske

Svetom arhijerejskom liturgijom i sabranjem domaćina i gostiju jutros je u Petropavlovom manastiru kod Trebinja obilježena krsna slava Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Sveti Ignjatije Bogonosac.

 

Nakon službe koju su služili Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije, obavljena je pričest vjernika i lomljenje slavskog kolača. 

Slavu su posebno veselom učinila djeca koja su došla u velikom broju. 

U prigodnoj besjedi, vladika Grigorije je istakao da je današnji dan jedna slava trojice svetitelja koji su iz raznih vremena - Sveti Ignjatije s početka Hrišćanstva, Danilo Humski iz sredini i Jovan Kroštanski iz našeg vremena. 

"Uvijek kada je čovjek svetitelj, on je i pobjednik. Pobjednik nad zlom i nosilac svjetlosti. Jedan zračak svjetlosti može da raznese mnogo tame i u tom smislu su ovi svetitelji mnogo važni", istakao je vladika Grigorije i dodao da u njihovom imenu stoji ta svjetlost. 

On je svim ljudima u dane Božića poželio da ih obasja svjetlost bogopoznanja, svjetlost koja milije i umiva, ali i koja spaljuje trnje naših sagrešenja. 

 

Obilježavanju krsne slave Eparhije prisustvovao je iguman manstira Žitomislić otac Danilo, koji je istakao da su Sveti Ignjatije i Sveti Danilo dva zaštitnika Eparhije koji su veoma značajni i slava su vladike Grigorija. 

"Oni su zaštitnici njegove porodice, ali i čitave Eparhije", istakao je Danilo. 

Obilježavanju slave prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović sa saradnicima i mnogobrojni gosti. 

Za sve prisutne priređena je trpeza ljubavi.

SRNA