redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Od nove školske godine vjeronauka u srednjim školama

Od nove školske godine vjeronauka u srednjim školama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će od nove školske godine u srednjim školama u Republici Srpskoj biti uvedena vjeronauka.

Dodik je poslije sastanka sa episkopom banjalučkim Јefremom istakao da će se na ovom pitanju raditi u naredna dva mjeseca.

On je rekao da je korektan odnos između vlasti u Srpskoj i Srpske pravoslavne crkve i da se zajedničkim snagama pokušavaju riješiti neka otvorena pitanja, koja, kako kaže, nisu pitanja samo ovog vremena, već i prošlosti.

Dodik je naglasio da je na sastanku bilo riječi o izgradnji novih vjerskih objekata, prije svega, Ruskog pravoslavnog centra, čiji je glavni investitor Eparhija banjalučka.

- Ovo je prilika da se zahvalim vladiki Јefremu za predanost na svim projektima koje smo imali, na mnogim izgrađenim pravoslavnim vjerskim objektima i na posvećenosti izgradnji ovog centra koji će biti u okviru naše crkve - izjavio je Dodik.

Naglasio je da je razgovarano i o budućoj saradnji Republike Srpske i SPC, te da je želja da se pojača društveni i ukupni javni značaja Crkve.

- Mislimo da SPC ovdje u Republici Srpskoj i Srbiji, zajedno sa državnim institucijama radi na jačanju našeg nacionalnog identiteta. Značaj Crkve i van ove naše dvije države veoma je veliki. Svjedok sam tome da se naša dijaspora isključivo okuplja oko Crkve i da Crkva vrši ne samo vjersku, nego i obrazovnu i kulturološku funkciju - ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u tom pogledu Republika Srpska želi da ojača značaj i ulogu crkve.

Dodik je svim pravoslavnim vjernicima čestitao praznik Hristovog Vaskrsenja, sa željom da u životu vide bolje stvari.

- Želim da pogledamo naša dostignuća, da se zajedno okupimo u jačanju naše ljubavi prema Republici Srpskoj, srpskom narodu i SPC, kao i svemu onome što nam daje ovaj identitet - naglasio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Vaskrs čestitao i Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Јefremu, ističući da je Vaskrs praznik kada se porodica okuplja u dobrom raspoloženju, sa prijeteljima, gdje se njeguje ljubav i pokušava naći nova energija za sve buduće dane i mjesece.

Episkop banjalučki Јefrem istakao je da je posjeta predsjednika Republike Srpske uvijek značajan događaj za Eparhiju i radosna prilika, posebno u ovom pretpraznačnom raspoloženju, kada su jedni drugima uputili vaskršnje čestitke.

- Želimo da i u Crkvi i u državi, kao i cijelom našem narodu, bude sve dobro, napredno, blagosloveno, kako u ovom vremenu tako i u budućnosti. Konstatovali smo da je odnos Republike Srpske i naše Pravoslavne crkve uglavnom korektan, tekućih problema uvijek ima, ali smo svjesni da možemo da ih popravimo, poboljšamo i tako ćemo i raditi - poručio je vladika Јefrem.

Predsjednik Dodik čestitao je su sutrašnji praznik Vaskrsenja Hristovog. Episkop Јefrem u ponoć će, u hramu Hrista Spasitelja, služiti Vaskršnju Liturgiju.

SRNA