redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Održan treći veliki skup grupe "Pravda za Davida"

Održan treći veliki skup grupe "Pravda za Davida"

Hiljade ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine okupilo se na Trgu Krajine u Banjaluci, kako bi pružili podršku porodici Dragičević u potrazi za istinom o ubistvu mladića Davida Dragičevića.

Početak skupa je kasnio jer su organizatori čekali da se okupe svi građani koji su dolazili iz drugih gradova BiH. Na početku je puštena Davidova pjesma "Klinac u getu", koju su okupljeni uz podignute pesnice otpjevali uglas.

Građanima su se obratili roditelji ubijenog Davida, Davor Dragičević i Suzana Radanović i predstavnici grupe "Pravda za Davida".

Davidova majka, Suzana, istakla je da je ponosna što su se građani okupili u ovolikom broju na Trgu Krajine.

"Molim vas sugrađani nemojte nikad zaboraviti Davida", kazala je Suzana.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, podsjetio je da sedam mjeseci traži istinu i pravdu za ubistvo svog sina Davida.

"Kumio, molio, tražio istinu i pravdu. Nema ovdje ni MUP-a, ni institucija, a kamoli ozbiljne države. Svemu jednom dođe kraj. Mir i dostojanstvo, ljubav, snaga, tolerancija. Na Davidovom trgu mi smo ljudi. Oni su ubice, zapamtite, Suživota sa ubicama nema, ni komšijskih odnosa. Grupa 'Pravda za Davida' nije i nikad neće biti politička, stranačka, navijačka, vjerska, nacionalna. Grpa 'Pravda za Davida' je grupa istine i pravde, djece, Davidovih drugara, mene i vas, kakvi smo, neokaljani", rekao je Davor i najavio osnivanje fondacije "Pravda za Davida", koja će, kako je istakao, pomagati djeci i svima ostalima kojima je to potrebno.

"Ja ću biti vaš sluga do kraja života za istinu i pravdu", poručio je Davor okupljenim građanima.

On je rekao da cijelu istinu zna , te da je otmica i ubistvo Davida Dragičevića planirano prije njegovog nestanka 17. marta.

"Pravdu će dobiti David Dragičević, grupa 'Pravda za Davida, ja nikad neću dobiti pravdu, nikad. Kao što reče majka, ne mogu reći koliko sam ponosan večeras. Da mogu, zaplakao bih, ali ne mogu. Mogu samo da plačem na njegovom grobu. Danas sam bio poslije pet mjeseci na Davidovom grobu. Je li znate, ubice, kako je otići djetetu od 21 godinu na grob. Šta da mu kažem, šta da mu dam?", upitao je Davor Dragičević.

On je rekao da nije imao mnogo novca da da svom sinu, ali mu je pružao ljubav.

"Nisam imao tri miliona KM da mu dam. Kad smo imali čokoladu dali smo mu. Kad nismo imali čokoladu dali smo mu poljubac majka Suzana i ja. Evo, neka kaže čim se igrao. Kartonskom kutijom se igrao. Uzme kartonsku kutiju i sat vremena se dijete igra", rekao je Davor i dodao:

"Sedam mjeseci nemam života, radi koga, radi čega?", upitao je Davor.

Član grupe "Pravda za Davida" Danijela Ratešić je rekla da je Davor od samog početka znao da je David ubijen, te da od samog početka traži da se otkriju odgovorni za smrt njegovog sina.

"David živi kroz Davora, Suzanu, kroz svoju sestru Teodoru, brata Andreja i kroz sve nas. Neka ti je slava prekrasni dječače", rekla je Danijela Ratešić.

Skupu su se obratili i Davidovi prijatelji poznatiji kao 'Dvanaest veličanstvenih'. "Gospodo, ubili ste jednog Davida, a dobili hiljade drugih", kazala je jedna Davidova prijateljica.

Dvadesetjednogodišnji Banjalučanin David Dragičević nestao je u noći sa 17. na 18. mart ove godine, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Policija je najprije saopštila da u slučaju smrti Dragičevića nema elemenata krivičnog djela, da bi Okružno javno Tužilaštvo Banjaluka tri po mjeseca kasnije je okvalifikovalo smrt Davida Dragičevića kao ubistvo.

 

Izvor: Nezavisne novine