urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Otvorena izložba slika Velimira Iliševića

Otvorena izložba slika Velimira Iliševića

U galeriji Kulturnog centra u Trebinju sinoć je otvorena izložba slika autora Velimira Iliševića iz Švajcarske "Stanište duha" na kojima je objedinjeno realno, figurativno i apstraktno.

Ilišević, koji je odrastao i školovao se u Prijedoru, rekao je da je posebno zadovoljstvo izlagati u svojoj zemlji, te vidjeti ljude koje zanima umjetnost, što stvara obavezu za budući rad. 

On je naveo da prvi put izlaže u Trebinju i da je prijatno iznenađen što, posebno mladi ljudi, znaju za njega, izražavajući nadu da će "ući" u njegove radove i prepoznati njegov jezik. 

"Kao umjetnik nemam drugi jezik nego slike. Kroz njih govorim ono što mislim. Po reakcijama ljudi osjećam koju radost mogu da stvorim sa svojom umjetnošću i to se prenosi na mene i postaje obaveza za budući rad", rekao je Ilišević i dodao da je osnovna tema njegovih radova da prikaže radosti i one druge strane života. 

Postavka u Trebinju predstavlja nastavak velike retrospektivne izložbe, dopunjene novim radovima koja je krajem prošle i početkom ove godine bila predstavljena u Muzeju u Šafhauzenu u Švajcarskoj, a na kojoj je prikazano 30 godina rada autora. 

Prije Trebinja, izložba je organizovana u Prijedoru i Banjaluci. 

 

Svoja djela Ilišević je do sada izlagao u renomiranim galerijskim prostorima u Švajcarskoj, Španiji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, BiH i Srbiji. 

Obraćajući se u ime Gradske uprave Trebinja, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević rekao je da je ova postavka na prijedlog Kulturnog centra uvrštena u program manifestacije "Trebinjsko kulturno ljeto". 

"Zadovoljstvo nam je što ovom izložbom obogaćuje kulturnu ponudu na način da ostvarujemo cilj kulturnog stvaralaštva, a to je širenje umjetničkih iskaza i pružanje novih izazova publici", istakao je Milošević. 

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, iguman manastira Tvrdoš otac Sava, te predstavnici društvenog života Trebinja.

SRNA