redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Podijeljene sadnice povodom Dana zaštite šuma

Podijeljene sadnice povodom Dana zaštite šuma

 Radnici Centra za gazdovanje kršom danas su, povodom Svjetskog dana zaštite šuma, za uređenje dvorišta i objekata uručili oko 500 sadnica fizičkim i pravnim licima iz Trebinja i susjednih opština koje pripadaju ovom gazdinstvu.

Slobodanka Brkić, inženjer šumarstva istakla da je riječ o sadnicama alepskog bora, čempresa, lovora, te drugih vrsta, koje su skladu sa potrebama podijeljene fizičkim i pravnim licima, među kojima su škole, policijske stanice, administrativna sjedišta opština…

„Sadnice su iz novoformiranog rasadnika Centra za gazdovanjem kršom u Zasad polju. Do kraja juna mjeseca očekujemo da bude završena izgradnja plastenika u okviru rasadnika“, istakla je ona.

Kako ističu u ovom centru, trenutno proizvode oko tridesetak hiljada sadnica godišnje, a kada bude instalisan rasadnik,  povećaće se proizvodnja i proširiti lista vrsta sadnica drveća.

Brkićeva je navela da će u prvoj polovini gove godine biti  nastavljeni radovi na pošumljavanju gornjih dijelova istočne Hercegovine, doć će u jesenjim mjesecima biti obavljeno pošumljavanje juga regije,  te sanacija dijelova pogođenih prošlogodišnjim elementarnim nepogodama.

Ona je podsjetila da je protekle godine na području istočne Hercegovine u požarima izgorjela 21.000 hektara šume.

Svjetski dan zaštite šuma, koji se obilježava 21. marta, ustanovljen je 1971. godine da bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi koje od njih ima čovječanstvo.

Radio Trebinje