urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Podijeljene sadnice povodom Dana zaštite šuma

Podijeljene sadnice povodom Dana zaštite šuma

 Radnici Centra za gazdovanje kršom danas su, povodom Svjetskog dana zaštite šuma, za uređenje dvorišta i objekata uručili oko 500 sadnica fizičkim i pravnim licima iz Trebinja i susjednih opština koje pripadaju ovom gazdinstvu.

Slobodanka Brkić, inženjer šumarstva istakla da je riječ o sadnicama alepskog bora, čempresa, lovora, te drugih vrsta, koje su skladu sa potrebama podijeljene fizičkim i pravnim licima, među kojima su škole, policijske stanice, administrativna sjedišta opština…

„Sadnice su iz novoformiranog rasadnika Centra za gazdovanjem kršom u Zasad polju. Do kraja juna mjeseca očekujemo da bude završena izgradnja plastenika u okviru rasadnika“, istakla je ona.

Kako ističu u ovom centru, trenutno proizvode oko tridesetak hiljada sadnica godišnje, a kada bude instalisan rasadnik,  povećaće se proizvodnja i proširiti lista vrsta sadnica drveća.

Brkićeva je navela da će u prvoj polovini gove godine biti  nastavljeni radovi na pošumljavanju gornjih dijelova istočne Hercegovine, doć će u jesenjim mjesecima biti obavljeno pošumljavanje juga regije,  te sanacija dijelova pogođenih prošlogodišnjim elementarnim nepogodama.

Ona je podsjetila da je protekle godine na području istočne Hercegovine u požarima izgorjela 21.000 hektara šume.

Svjetski dan zaštite šuma, koji se obilježava 21. marta, ustanovljen je 1971. godine da bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi koje od njih ima čovječanstvo.

Radio Trebinje