PRORADILA ETNA Lava i pepeo lete stotinama metara u vis

PRORADILA ETNA Lava i pepeo lete stotinama metara u vis

Vulkan Etna u Italiji, najaktivniji vulkan u Evropi, “probudio se”, i počeo da izbacuje užarenu lavu koja teče dužinom od nekoliko stotina metara, potvrdili su vulkanolozi u Italiji.

Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu oko 3.00 sata ujutru po lokalnom vremenu, prenosi britanski “Ekspres”.

 

Direktor nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Katanije (INGV) Eugenio Privitera izjavio je kako je riječ o novoj fazi eksplozija u vulkanu.

– Ovo bi ubrzo moglo biti gotovo, a moglo bi i da potraje i nekoliko mjeseci. Trenutno nema opasnosti za ljude koji žive na ovom području, ali je, iz bezbjednosnih razloga, potrebno kontrolisati priliv turista – smatra Privitera.

 

Trenutno stanje vulkana ne otežava letove prema aerodromu u Kataniji.

 

Etna, koja se uzdiže na skoro 3.300 metara nadmorske visine nalazi se na istočnoj obali Sicilije, između gradova Mesina i Katanija.

 

Erupcije između 1991. i 1993. godine ugrozile su obližnji gradić Zaferanu.

 

U istorijskom osvrtu najteža erupcija bila je 1669. koja je u potpunosti uništila i zbrisala Kataniju, grad u podnožju Etne, piše britanski “Ekspres”.

 

Izvor:Srpskainfo