Proslavljen Spasovdan u Nevesinju

Proslavljen Spasovdan u Nevesinju

Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredima danas je u Nevesinju obilježen Spasovdan – krsna slava Opštine i Sabornog hrama.

Svetu liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje crkvenih velikodostojnika iz cijele Hercegovine.

 

Slavskim svečanostima prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, boračkih organizacija, javnih institucija, preduzeća, gosti iz hercegovačkih opština i građani Nevesinja.

 

Nakon bogosluženja tradicionalna svečana litija prošla je gradskim ulicama. Lomljenje slavskog kolača i slavski obred obavljeni su u porti Sabornog hrama.

Prisutnim građanima se obratio vladika Dimitrije.

 

„Mi se danas sjećamo istorijskog događaja, vaznesenja Hristovog, a današnja liturgija na kojoj ljubimo jedni druge i prije svega Gospoda je slika tog vaznesenja. Ljubav je osnov vjere i treba da širimo ljubav jedni prema drugima i prema Gospodu“ – naglasio je vladika Dimitrije.

Građanima Nevesinja čestitku je uputio i načelnik opštine Milenko Avdalović.

 

„Daj Bože da nam današnji praznik bude na zdravlje, spasenje i radost, a daće Bog da bude i rodna godina, da živimo u miru i ljubavi, da čuvamo jedni druge kao i naš grad“, rekao je Avdalović.

 

Pripremljen je i kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali članovi KUD-a Nevesinje i etno grupe Simonida i Sveti Dimitrije.

 

Spasovdan kao krsnu slavu proslavljaju još i Banja Luka, Istočno Novo Sarajevo i Grad Beograd.

 

Radio Nevesinje