redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

PU Trebinje: Gačanin vozio sa fantomkom na glavi

PU Trebinje: Gačanin vozio sa fantomkom na glavi

Načelnik Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarko Laketa rekao je da je na zavidnom nivou stanje javnog reda i mira, saobraćaja i kriminaliteta na području istočne Hercegovine, te naglasio da je na osnovu planskih aktivnosti i rada otkriveno više krivičnih djela i počinilaca.

Laketa je istakao dobar rad pripadnika PU Trebinje, čiji rezultati, kako je naglasio, doprinose da bezbjednosna situacija na području koje pokrivaju bude dobra. 

On je podsjetio da su pripadnici Odjeljenja za borbu protiv terorizma i ekstremizma 16. februara ove godine zajedno sa Jedinicom za podršku na području Trebinja uhapsili muškarca iz Gacka koji je upravljao vozilom sa fantomkom na glavi. 

"Lice je kriminalistički obrađeno, a pretresom kuće i pomoćnih prostorija u Gacku pronađeni su i oduzeti vojnička puška, startni pištolj sa pripadajućim okvirima, automatska puška, te oko 150 metaka različitog kalibra", rekao je Laketa novinarima u Trebinju. 

On je dodao da je u ovoj godini zadokumentovano i ukupno 17 krivičnih djela nedozvoljene trgovine, 20 lica su evidentirali kao počinioce, te da je oduzeto 60.607 paklica cigareta čija se vrijednost procjenjuje na oko 190.000 KM. 

Kada je riječ o nedozvoljenoj proizvodnji i prometu opojnih droga ukupno je za dva mjeseca oduzeto 6,75 kilograma marihuane, a evidentirana su 24 prekršaja iz zloupotrebe opojnih droga. 

"Policijska uprava Trebinje je od početka godine izvela 123 operativno–taktičke mjere i radnje", rekao je Laketa i istakao da se ništa slučajno ne dešava, već da sve rade u skladu sa planovima koje usaglašavaju sa upravama, odnosno sa MUP-om Republike Srpske. 

Trebinjska policija je, kako je ranije i najavila, u prethodnom periodu vršila raciju u ugostiteljskim objektima na području Trebinja, te tom prlikom kod lica čiji su inicijali D.M. pronašla pet zamotuljaka kokaina, odnosno sedam grama, koji je bio spreman za dalju distribuciju. 

Govoreći o ilegalnim prelascima državne granice, Laketa je podsjetio da je PU Trebinje ove godine uhapsila 55 lica. 

 

Laketa je izrazio nezadovoljstvo kulturom u saobraćaju, te dodao da bez obzira na novi zakon i kaznenu politiku, učesnici u saobraćaju u velikoj mjeri krše zakon iz bezbjednosti saobraćaja. 

Govoreći o slučaju Vukašina Papovića, koji je osumnjičen za falsifikovanje dokumenata i računa, Laketa je rekao da "pojedini mediji pišu nešto što nije tačno, odnosno što nije u nadležnosti ove uprave". 

"Predmet `Papović` je preuzela Uprava kriminalističke policije sa kojom će raditi i PU Trebinje. Predmet je u nadležnosti Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, pa se za sve informacije treba njima obratiti. Ono šta ja mogu da kažem to sam i rekao. Ne može se očekivati da se ovaj predmet riješi za 15 ili mjesec dana ili da se piše o imenima kojih možda ima ili nema", rekao je Laketa. 

On je naglasio da se predmet radi i da ga niko ne može sakriti, te podsjetio da je otvoren prvi dio dokumentacije i da slijedi otvaranje i drugog dijela predmeta izuzetih prilikom pretresa. 

"Bespotrebno je da se podižu bilo kakve tenzije o tom predmetu", istakao je Laketa.

SRNA