Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je danas u svom govoru na Paradi pobjede na Crvenom trgu da su pouke iz Drugog svjetskog rata i dalje aktuelne i da će Rusija činiti sve što je potrebno da jača svoj vojni potencijal.


Putin je pozvao međunarodnu zajednicu da formira jedinstven sistem bezbjednosti, kako bi se suprotstavila prijetnjama.


Ruski predsjednik je, čestitajući Dan pobjede kao “dan pobjede i tuge”, rekao da je u istoriji Rusije bilo mnogo herojskih podviga, ali da pobjeda nad nacizmom zauzima posebno mjesto.




– Sa svakom godinom osjećamo moć velikog podviga i trijumfa našeg naroda. Upravo je narod odbranio domovinu i postao glavni oslobodilac naroda Evrope – naglasio je Putin, prenose ruski mediji.


On je podsjetio na velike bitke kod Staljingrada, Kurska, Smoljenska, Odese, Sevastopolja, te na opsadu Staljingrada.


Ruski predsjednik je upozorio da u nizu zemalja svjesno iskrivljuju događaje iz vremena rata i da oni koji su zaboravili na čovječnost besramno lažu svoju djecu.


– Naša je sveta dužnost da zaštitimo istinske heroje. Živite u različitim zemljama, ali podvig koji smo zajedno izvršili nemoguće je dijeliti. Uvijek ćemo odavati poštu svima vama i pobjedi koja je bila i ostala jedna za sve – poručio je Putin.


Izvor: Srpska Cafe