Pripremni radovi na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa „Centar“ u krugu „Travunije“ otkrili su prostranu, kamenom obloženu prostoriju nekoliko metara ispod zemlje.



Prizor polukružno zasvođenih podzemnih odaja zagolicao je maštu znatilježnih sugrađana, ali je odgovor koji smo ubrzo dobili u Muzeju Hercegovine doživljaj lišio svakog otkroviteljskog zanosa: riječ o tek o podzemnoj cisterni za vodu koja je bila dio vojnog kompleksa „Sjeverni logor“ izgrađenog u vrijeme i za potrebe austro-ugarske vojne uprave.
Slične podzemne cisterne sa zalihama vode za potrebe garnizona, kažu u ovoj ustanovi, imaju svi objekti vojne namjene u Trebinju i fortifikacije na isturenim pozicijama oko grada, koje Austro-Ugarska monarhija 1882. godine počinje graditi na širem prostoru tada strateški važne, pogranične tačke prema Crnoj Gori (Festung Trebinje).


Fotografija plana Trebinja iz 1884. godine (kopija se nalazi u Arhivu BiH u Sarajevu pod „Zemaljska vlada za BiH“- građevinsko odjeljenje – vojni objekti u Trebinju knj. 12, 13)
Radio Trebinje