redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

REŠIĆ: Zaustavljeno nezakonito zapošljavanje u lokalnim zajednicama

REŠIĆ: Zaustavljeno nezakonito zapošljavanje u lokalnim zajednicama

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da su Vlada Srpske i resorno Ministarstvo zakonskim rješenjima uspjeli da zaustave nepotrebno i nezakonito zapošljavanje u lokalnim zajednicama.

Rešićeva kaže da se odnos tri zaposlena na 1.000 stanovnika već primjenjuje u 64 lokalne zajednice u Srpskoj i daje odlične rezultate na terenu, a da se odlaskom viška radnika oslobađa i novac u budžetima za važnije projekte lokalnih zajednica.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske rekla je za „Večernje novosti“ da je jedan od prioriteta u ovoj godini bolje otvaranje lokalnih zajednica prema dijaspori.

„Dijaspora je ogroman resurs Republike Srpske za lokalne zajednice. Vlada je to prepoznala i radićemo na sistemskim rješenjima kojima bismo olakšali lokalnim zajednicama, da ih otvorimo prema dijaspori i da uspostavimo što bolji sistem saradnje“, kaže Rešićeva.

Prema njenim riječima, naši ljudi koji žive po svijetu naši su najbolji ambasadori.

Rešićeva ističe da će Republika Srpska s početkom ove godine dobiti Zakon o zaposlenima kod budžetskih korisnika, dodavši da Srpska već deceniju ima registar državnih službenika, a da će sada praktično dobiti prošireni registar na sve one koji primaju platu iz budžeta.

„Ovo je bila obaveza iz Reformske agende koju je Republika Srpska prva ispunila u BiH. Takođe, u okviru zakona koji ovo reguliše dodali smo i kaznene odredbe za one koji ne budu dovoljno ažurno unosili podatke“, rekla je Rešićeva.

Ona je istakla da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave pod posebnom lupom traži primjenu Kolektivnog ugovora u lokalnim zajednicama.

„Ovim ugovorimo se smanjuju plate načelnicima odjeljenja, a povećavaju plate onima koji su imali najniže koeficijente u lokalnoj administraciji. Za sada primjena ide sporo, ali najbitnije je da ide“, kaže Rešićeva.

Izvor: SRNA