redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

SAVJETI ZLATA VRIJEDNI Kako da se od gripa zaštite građani koji nisu vakcinisani

SAVJETI ZLATA VRIJEDNI Kako da se od gripa zaštite građani koji nisu vakcinisani

Najvažnija i najefikasnija mjera prevencije protiv gripa je vakcinacija, a osnovno liječenje ove zarazne bolesti je simptomatsko.

 

 

Ono uključuje mirovanje, kao prvu i najvažniju mjeru, zatim nadoknadu tečnosti, najbolje čajevima i prirodnim sokovima, uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja, te konzumiranje lako probavljive hrane.

 

Ljubica Jandrić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže da pored vakcinacije, postoje opšte mjere prevencije, čiji je cilj zaštita od prenosa virusa gripa.

 

– Između ostalog, redovno treba prati ruke toplom vodom i sapunom, provjetravti prostorije više puta dnevno, izbjegavati boravak u zatvorenom prostoru, izbjegavati veće skupove, kućne i bolničke posjete. U ishrani treba koristiti više toplih napitaka, te voća i povrća bogatih vitaminom C. U slučaju bolesti, treba ostati kod kuće, odnosno ne odlaziti u školu i na posao do potpunog oporavka. U slučaju dužeg trajanja povišene temperature i pogoršanja opšteg stanja, treba se javiti porodičnom ljekaru – savjetuje Jandrićeva.

 

Objašnjava da je grip bolest s kratkim periodom inkubacije, a to vrijeme, od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma bolesti, obično traje od jednog do tri dana.

 

– Izvor zaraze je bolestan čovjek, koji je naročito zarazan kad su mu simptomi bolesti najizrazitiji, a to je kad kiše, kašlje i suze mu oči. Simptomi nastaju naglo, uz groznicu, povišenu temperaturu, kašalj, kijavicu, bolove u mišićima i zglobovima, ekstremni umor, glavobolju, bol u grlu, što može biti praćeno povraćanjem i prolivom. Komplikacije gripa mogu se nastaviti na ove simptome, najčešće na respiratornom sistemu – upale bronhija i pluća, zatim upale uva i sinusa, ali mogu biti zahvaćeni i svi drugi organski sistemi – upozorava Jandrićeva.

 

Izvor: Srpskainfo