urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Slovenci i Indijci zainteresovani za ulaganja u Trebinje

Slovenci i Indijci zainteresovani za ulaganja u Trebinje

Na Investicionoj konferenici koja se održava drugi dan u Trebinju Slovenci su ponudili donacije za opremanje škola, beskamatne kredite, te pokazali zainteresovanost za zaštitu životne sredine, edukaciju, kao i opremanje naučno-istraživačke stanice u Zgonjevu.

Željko Blažeka sa Instituta za ekologiju iz Maribora je rekao da su spremni da pomognu po principu 30 odsto donatorskih sredstava i na beskamatne kredite od pet godina.

„Nismo znali da Trebinje posjeduje ovakve pogodnosti i kapacitete i oduševljeni smo informacijama koje smo dobili na ovoj konferenciji“, rekao je Blažeka.

On je istakao da će već sljedećeg mjeseca doći u Trebinje da konkretnije razgovaraju sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem i da se još jednom upoznaju sa ponuđenim projektima.

Veliku zainteresovanost za ulaganja u Trebinje pokazali su i biznismeni iz Indije iz Kašmira koji su odlučni da ulažu u turizam i tekstilnu industriju.

„Kašmir je regija koja ima dugu tradiciju proizvodnje tekstila, a Trebinje ima stručnu i obučenu i radnu snagu i ovo bi mogao da bude dobar logistički centar za cijelu Evropu“, rekao je Asif Igbal, iz arapsko-indijske privredne komore.

On je istakao da je Trebinje zanimljivo i kao energetsko područje koje ima veliki broj elektrana, te dodao da bi razmotrili mogućnost formiranja specijalnih veza u energetici.

I predsjednik kašmirske privredne komore šeik Ahmad Ašik kaže da je Trebinje geografski vrlo interesantno područje i da će raditi na tome da poslovni ljudi obiđu Trebinje i da ispitaju mogućnosti ulaganja u ovo područje.

„Razgovaraćemo sa zvaničnicima Trebinja o tome kako možemo uspostaviti vezu u tekstilnoj industriji“, rekao je Ašik.

SRNA