urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Snijeg donio probleme regionu

Snijeg donio probleme regionu

Preko planinskog prevoja Rogoj, na magistralnom putu Foča-Sarajavo, gdje je prošle noći palo nekoliko centimetara snijega, saobraćaj se odvija usporeno, ali bez zastoja.

U Srbinjeputevima Srni je rečeno da se snijeg ne zadržava na kolovozu, te da njihove mašine dežuraju i da su spremne da intervenišu ukoliko se ukaže potreba.

Radnici Srbinjeputeva jutros su na više mjesta sklanjali grane drveća sa puta, koje su se savile pod teretom snijega.

Јutros su se zabijelila i brda oko Foče, a tanak bijeli pokrivač osvanuo je i u Miljevini.

U Srbiji je snijeg pao na Zlatiboru, na Tari, u dolini rijeke Lim, u Prijepolju, Novoj Varoši, užičkom kraju i na granici sa Crnom Gorom, te je uzrokovao probleme u snabdijevanju električnom energijom i u odvijanju saobraćaja.

Najviše snijega, do 30 centimetara, palo je na Tari, u Novoj Varoši oko 10 centimetara, na prevoju Јabuka, prema granici sa Crnom Gorom oko 20 santimetara, a na Zlatiboru do jednog centimetra, javila je Radio-televizija Srbije.

Saobraćaj na prevoju Јabuka povremeno je u prekidu zbog šlepera i autobusa koji su se zaglavili na nekoliko mjesta sprečavajući prolazak ostalih vozila.

U selima Devići, Ostatija i Ocrten na Goliji visina snijega dostiže 30 centimetara, pa je više od 1.000 ljudi bez struje.

- Snijeg, kao usred zime, počeo je da pada tokom noći, a pošto je vlažan, pod njegovim teretom se lome grane. Neprohodni su i pojedini putevi, a struje nema u Devićima i još nekoliko sela u tom kraju - rekao je Mikan Vasiljević iz sela Mlanča.

Zbog snijega je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Ivanjica-Preko Brdo. Ekipe putara su na terenu i rade na čišćenju kolovoza, navode iz "Puteva Srbije", te poručuju da će javnost blagovremeno biti obaviještena o normalizaciji saobraćaja na ovom putnom pravcu.

Na Kopaoniku je u 10.00 časova izmjereno minus dva stepena Celzijusovih, a napadalo je oko 20 centimetara snijega.

Sjenica je danas ostala bez struje i vode zbog kvara na električnim vodovima, uzrokovanog snijegom koji je napadao u ovom mjestu.

- Pokidano je dosta dalekovoda, pa su trenutno pola grada i skoro sva okolna sela bez struje. Havarija je nastala zbog velikog snijega i u ovom trenutku nije poznato kada će se stanje normalizovati - rekli su u dispečerskoj službi elektrodistribucije.

U Sjenici je jutros izmjereno osam santimetara snježnog pokrivača, a na Radišića brdu u opštini Sjenica, 22 santimetra, javio je radio "Sto plus" pozivajući se na informacije u sjeničkoj elektrodistribuciji.

Snijeg otežava saobraćaj na širem području Kosova i Metohije, pa se vozačima preporučuje da izbjegavaju putne pravce prema Crnoj Gori preko planinskih prevoja i puteve od Prizrena prema Dragašu i Štrpcu, saopšteno je iz ministarstva infrastrukture samoproglašenog Kosova.

Na području opština Dragaš, Štrpce, te na prevoju Rugovska klisura, na putu Peć-Rožaje preko Kule i Čakora snijeg je napadao petnaestak centimetara. Iz saobraćajne policije navode da su svi putni pravci prohodni, ali se vozačima savjetuje da obavezno prilagode vožnu uslovima puta i da ne kreću na put bez zimske opreme.

Bez struje gradovi na sjeveru Crne Gore

Gradovi na sjeveru Crne Gore ostali su bez struje zbog kvara na elektro-mreži, koje je uzrokovao snijeg, a u prekidu je i saobraćaj preko planinskog prevoja Јabuka, između Pljevalja u Crnoj Gori i Prijepolja u Srbiji. Bez napajanja električnom energijom su Kolašin, Plav i Gusinje, te jedan broj korisnika prigradskog područja opštine Bijelo Polje, saopštili su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

Iz CEDIS-a navode da je do problema u elektrodistributivnoj mreži na sjeveru Crne Gore došlo usljed sinoćnjeg nevremena praćenog snijegom i jakim vjetrom, te da su ekipe na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Zastoj na putu od Pljevalja prema Prijepolju uzrokovali su šleperi i kamioni, a saobraćajna policija radi na normalizaciji saobraćaja i apeluje da vozači budu oprezni. Preko prevoja Јabuka ima više od 20 centimetara snijega.

Snijeg pada u Beranama, Andrijevici, Kolašinu, te cijelom polimskom kraju

Istovremeno, gradovi na crnogorskom primorju, posebno Herceg Novi i Budva, su na udaru olujnih vjetrova jačine i do 120 kilometara na čas.

Snijeg na Biokovu i Zavižanu, temperatura ispod nule

Prvi ovogodišnji snijeg pao je na Biokovu i na Zavižanu u Hrvatskoj, a temperatura vazduha spusila se ispod nule. 
Snijeg je pao na najvišem biokovskom vrhu Svetom Јuri, gdje je izmjeren minus jedan stepen Celzijusov, što je bila najniža temperatura vazduha koja je jutros izmjerena u Hrvatskoj.

Na Zavižanu, najvišem vrhu na Velebitu, palo je pet centimetara snijega, javili su hrvatski mediji.

Izvor: SRNA