redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Spremne božićne pečenice u Hercegovini (VIDEO)

Spremne božićne pečenice u Hercegovini (VIDEO)

Cijelom Hercegovinom danas se širio miris božićne pečenice. Jagnjetina ili prasetina sa ražnja mora biti dio praznične trpeze. Na to su navikli i stari i mladi.

“Od kada sam ja prohodo, imam 47 godina uvijek sam sa roditeljima pekao, ne pekao nego veselio. Kod nas je običaj ne valja reći pekao nego veselio i ovo se zove veselica”, rekao je Neđo Božić iz Trebinja.

“To je nekako naša tradicija srpska, hercegovačka to je nekako doživljaj i običaj. Mi ovo praktikujemo svake godine”, rekao je Stefan Škorić iz Trebinja.

Pred kućom Marića danas se zavijorila trobojka a u garažu se sjatio komšiluk. Božićke se okreću, pjesma se ori i nazdravlja se domaćom lozom. A upravo od loze zavisi i kakva će pečenica ispasti kaže Ranko.

“Uvijek moraš biti prisutan. Ne smije se napiti, mora se malo popiti ali ne smije se boga mi napiti da ode kako ne treba2, rekao je Ranko Marić iz Trebinja.

Recept za dobru božičnu pečenicu je dobro raspoloženje, veselo društvo tiha vatra i okretanje jedno četiri do pet sati.

Za to vrijeme domaćice imaju pune ruke posla. Jagoda je već zasukala rukave, ali priznaje da joj je lakše nego domaćinu.

“Pa domaćin malo popije tamo vamo a boga mi je lakše nama nego domaćinu on mora sve ovo da pripremi. Ma mi to zajednički polako sve bez ikakvih problema”, rekla je Jagoda Stević iz Trebinja.

Na božićnoj trpezi pored pečenja naći će se i druge hercegovačke delicije. Hercegovke najviše brinu da česnica i cicvara ispadnu kako treba jer su i one zaštitni znak Božića.

 

ATV