redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Svečana sjednica grada u čast 100 godina od oslobođenja Trebinje

Svečana sjednica grada u čast 100 godina od oslobođenja Trebinje

Povodom Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu, održana je svečana sjednica Skupštine grada.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić istakao da je srpska vojska 13. novembra 1918. godine u Trebinju dobila aplauze i ovacije, kakve se nikada do tada nisu čule na obalama rijeke Trebišnjice, što je bio pozdrav slobodi, srpskoj kruni i srpskom oružju, ali i izraz poštovanja prema svim vojnim i civilnim žrtvama Velikog rata.

Ćurić je podsjetio da su poslije Principovog pucnja u Sarajevu 1914., u Trebinju nikla vješala, što nije bilo ništa novo za tadašnjeg austrougarskog vlastodršca.

Kao kazna srpskoga naroda da na noge navuče austrougarsku cokulu, a na glavu stavi habzburšku kapu 1914. u Trebinju je obješeno 77 Srba i dvije Srpkinje.

Zamjenik graonačelnika podsjetio je na brojne Trebinjce i Trebinjke koji su završili na vješalima, sjećajući se Gaja Gudelja, Rada Vučkovića, Blagoja Lizdeka, Anice Vukalović, Cvijete Pažin, ali I 11 godina stare Simane Lojević koja je četiri mjeseca provela u zatvoru.

Do 1916. godine obješeno je još 130 Srba, dok su patili i stradali brojni taoci. Za manje od dvije godine opustejlo je 40 trebinjskih sela, a raseljena je 941 porodica.

"Ono što je zabilježeno i danas se pamti. Od 14. do 27. avgusta 1914., samo na Zupcima, na kućnom pragu, ubijeno je 29 muškaraca. U selu Orovac, što po logorima, što od metka i glasi, stradala je polovina stanovništva. Od 250 ubijenih većina su bili žene i djeca", podsjetio je Ćurić.

Tokom sjednice uručene su zahvalnice i javno priznanje grada.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni ugledni društveno-politički radnici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice, rukovodioci javnih preduzeća i ustanova, narodni poslanici.

 

Izvor: Grad Trebinje