Terorista Brenton Tarant u januaru 2017 prošao i kroz Trebinja

Terorista Brenton Tarant u januaru 2017 prošao i kroz Trebinja

Terorista Brenton Tarrant koji je u krvavom pohodu u petak ubio 49 osoba u džamiji na Novom Zelandu nalazio se na teritoriji Bosne i Hercegovine u januaru 2017. godine, saznaje Klix.ba.

 

brenton tarant.jpg

 

Prema saznanjima portala Klix.ba Brenton Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na Graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine.

 

Trenutno nije zvanično poznato da li se i koliko dugo zadržao na teritoriji BiH. To bi, prema trenutnim informacijama, mogle znati hrvatske policijske agencije ukoliko se Tarant iz BiH kretao u pravcu Republike Hrvatske.

Prema informacijama hrvatskog portala 24sata, Tarant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odletio je iz Zagreba 18. januara. Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb.

 

Ukoliko se uzme u obzir datum ulaska u BiH i ulaska u Republiku Hrvatsku može se zaključiti da je Brenton Tarant boravio više od jednog dana na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

Bugarski mediji, pozivajući se na istražne organe, objavili su juče informaciju da je Tarant boravio u toj zemlji krajem prošle godine, a da je na tom putu po Balkanu prošao i kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

 

On je navodno bio strastveni avanturist kojem je bila jedna od velikih životnih želja da upozna kulturu i običaje balkanskih naroda.

 

Izvor: Nezavisne novine