redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Trebinjac Nikola Ćeranić iz brazilskog zatvora pušten na slobodu

Trebinjac Nikola Ćeranić iz brazilskog zatvora pušten na slobodu

Trebinjac Nikola Ćeranić (49) koji je devet ipo mjeseci bio u ekstradicionom pritvoru u Brazilu, zbog sumnje da je počinio navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Trebinju ratne 1992. godine, sinoć je pušten na slobodu, a sa njegovog imena je konačno skinuta i interpolova potjernica , potvrdila je njegova porodica u Trebinju.

Ćeranića su brazilske vlasti pustile iz ekstradicionog pritvora na osnovu odluke koju je krajem marta donio trebinjski Okružni sud koji mu je ukinuo mjeru pritvora, a njegovog kolegu Jugoslava Tabakovića, osumnjičenoga zajedno sa njim, oslobodio optužbe za ubistvo Bošnjaka iz Trebinja Miralema Dizdarevića.

Obustavu istrage protiv Ćeranića donijelo je nadležno Okružno javno tužilaštvo u Trebinju koje nije imalo dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio navedeni ratni zločin, pa su u Okružnom sudu, postupajući po ovom prijedlogu, donijeli rješenje kojim se ukida pritvor, a onda Ministarstvo pravde BiH podnijelo zahtjev Brazilu za ukidanje ekdtradicionog pritvora.

 

U Ćeranićevoj porodici navode da će se on svakako žaliti što je neopravdano bio u zatvoru devet ipo mjeseci, ali i zato što je nanesena ljaga cijeloj njegovoj porodici, povrijeđena i njegova i njihova čast i dostojanstvo. S obzirom da je nakon rješenja o Ćeranićevom pritvoru koje je doneseno još 1.9. 2014. godine Okružni sud u Trebinju donio i naredbu o pokretanju Interpolove potjernice, uhapsile su ga brazilske vlasti u gradu Indiatuba, oko 45 kilometara sjeverozapadno od Sao Paola, jer se u međuvremenu zaposlio na prekookeanskim brodovima.

Ćeranića koji je u ljeto 1992. godine bio pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RS, tužilaštvo je teretilo da je zločin počinio sa još dvojicom svojih kolega, Daliborom Đurovićem koji je u međuvremenu preminuo i Jugoslavom Tabakovićem  koji je u martu, nakon sudskog procesa koji mu je teško pao, oslobođen u Okružnom sudu u Trebinju ove optužbe - zbog neutemeljenosti navodnih dokaza. Tabaković je tada izjavio da je od stresa obolio, dobivši šećernu bolest i kožno oboljenje i da mu je od tada narušeno zdravlje, jer nikada neće moći zaboraviti stres tokom suđenja i neugodni osjećaj u sudnici, a da, kako jer tada rekao, nijedan od njih nisu bili ništa krivi, jer su on i njegove kolege Dizdarevića toga dana samo sproveli u trebinjsku Policijsku stanicu radi saslušanja i da dalje o njemu nisu znali ništa…  

Nezavisne novine