redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Trebinjci široke ruke – Političarima nude džip protiv kamena u bubregu

Trebinjci široke ruke – Političarima nude džip protiv kamena u bubregu

Budžetski korisnici u Republici Srpskoj potrošili su milione maraka u proteklih 10 godina za nabavku službenih automobila.

U iščekivanju konačne cifre, jer svi još nisu odgovorili na pitanja Kluba poslanika PDP, među odgovorima koji su već poslati ubjedljivo najoriginalniji stigao je iz Trebinja.

Direktor Visoke škole za turizam i hotelijerstvo Obren Gnjato očitao je lekciju, ne samo PDP-u, nego svim političkim partijama u Srpskoj.

Poručio im je da ova školska ustanova ni od jedne Vlade nikada nije dobila nikakvu pomoć, izuzev redovnog budžeta, te da se stranke ni malo ne bave egzistencijom visokoškolskih ustanova.

Jedini automobil koji škola ima od osnivanja 2007. je „tojota hajlaks“ proizvedena davne 1992., a dobijena raspodjelom vojne imovine. I njega su dobili neispravnog, ali su ga uspjeli osposobiti „uz velike napore“.

– Vozilo se koristi isključivo u svrhe naučnoistraživačkog rada na prostoru visokoplaninskog dijela istočne Hercegovine, jer se zbog svoje konstrukcije i dotrajalosti ne može koristiti kao putničko vozilo. Spremni smo da, ako želite, i ovo jedno “vozilo“ poklonimo vašem poslaničkom klubu, a koje bi dobro došlo za one koji imaju probleme sa kamenom u bubrezima, i koji bi poslije nekoliko pređenih kilometara sigurno izbacili kako bi mogli lakše i bolje obavljati svoje obaveze– napisao je Gnjato.

Jadikovka

Ništa manje zanimljiv odgovor nije poslala ni predsednica Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS Obrenka Slijepčević, koja je iskoristila još jednu priliku da se „izjada“ zbog toga što Komisija od osnivanja 2009. nije imala motorno vozilo.

– U okviru mehanizma koordinacije predsjednica je članica tima iz Republike Srpske, ni ti u jednom slučaju nismo imali vozilo dato na korištenje iako smo tražili od početka rada, da nam se da starije vozilo na korištenje. U toku prošle godine predsjednica je Vladi Republike Srpske dostavila jedno pismo u kojem je navela sve ove probleme. Nakon šest mjeseci u budžetu smo i mi bili iznenađeni da su uvaženi naši stavovi i da smo dobili mogućnost da kupimo i najjeftiniji auto koje i nije u klasi poslovnog auta, u klasi do 25.000 – dio je odgovora Komisije koji prenosimo bez lektorisanja.

Omiljena marka

Iz odgovora budžetskih potrošača RS vidljivo je da su im omiljeni „Škodini“ automobili.

Zanimljivo je da Viši privredni sud u Banaluci navodi da im je u decembru 2014. u Sarajevu ukradena „oktavija“ koju su kupili dvije godine ranije za 32.685 KM. Pošto je bilo kasko osigurano, štetu od 14.032 KM platilo je osiguravajuće društvo. Od skupljih nabavki izdvaja se Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RS koje je kupilo „BMW 530 d xDrive“ za 101.998 KM.

U Klubu PDP nisu željeli da komentarišu ove podatke sve dok ne stignu odgovori svih institucija.

Služba predsednika

Služba predsednika Srpske odgovorila je da je od 2007. do 2017. godine kupila 24 putnička vozila i platila ih 1.715.290 KM. Za deset godina nabavljena su četiri „audija A6“, jedan „A8“, „mercedes“, deset „pasata“, četiri „golfa“ i četiri „pola“.

– Od navedenog broja, 17 vozila se koristi, šest vozila je prodano, a jedno rashodovano – naveo je generalni sekretar predsjednika RS Siniša Karan.

Blic.rs