urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Trebinjci se prisjetili „Valtera“: Otvorena izložba priznanja i plakata filmova Bate Živojinovića

Trebinjci se prisjetili „Valtera“: Otvorena izložba priznanja i plakata filmova Bate Živojinovića

U okviru 5. Festivala evropskog i mediteranskog filma u Trebinju je otvorena izložba „Sećanje na Valtera“, posvećena velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimiru Bati Živojinoviću.

Izložbu je, uz saglasnost Batine supruge Lule, u Trebinje donio filmski kritičar i novinar Milan D. Špiček.

Postavku čini dio nagrada i priznanja koje je Bata Živojinović dobio tokom dugogodišnje karijere, kao i plakati iz filmskih ostvarenja u kojima je igrao glavne uloge i po kojima je poznat ne samo u bivšoj Jugoslaviji nego i u Kini i svijetu.

- Izložene su 22 nagrade i priznanja, poput onih za životno djelo, do onih iz Sopota, Leskovca, Niša, kao i 20 reprint izdanja filmskih plakata - rekao je Špiček.

Otvarajući izložbu glumac Igor Galo, ovogodišnji dobitnik „Zlatnog platana“, je naveo da je Bata, pored toga što je bio veliki glumac, bio i veliki čovek i da je prava sreća imati priliku da se uči od velikana poput „Valtera“, Borisa Dvornika, Relje Bašića…

Filmski festival u Trebinju traje do 13. avgusta, do kada će publika imati priliku da vidi preko 20 dugometražnih i kratkih filmova iz bivše Jugoslavije i evromediteranskog regiona.

Organizator je Tangram centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinje uz podršku Ministarstva prosvete i kulture RS, grada Trebinja i Uprave za dijasporu pri Vladi Republike Srbije.

Blic.rs/D.Čolović