redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Trebinje:Potrebno zbližavanje hrišćana

Trebinje:Potrebno zbližavanje hrišćana

Predstavnici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Biskupije dubrovačke istakli su na skupu u Trebinju potrebu za međusobnim zbližavanjem hrišćana.

Oko 70 redovnika i redovnica Biskupije dubrovačke, predvođenih biskupom Matom Uzinićem, boravilo je u uzvratnoj posjeti Eparhiji, nakon prvog druženja takve vrste, koje je organizovano u januaru prošle godine u Dubrovniku. 

Pripadnici dvije crkve ocijenili su da je načinjen novi korak naprijed na putu međusobnog upoznavanja i produbljivanja odnosa pripadnika dvije crkve, koji su uspješnom saradnjom trasirala dvojica arhijereja. 

Oni su izrazili nadu da će slični susreti u budućnosti biti sve češći, zajedničke proslave praznika sve manje plod slučajnosti, a sve više rezultat dogovora i rastućeg stepena jedinstva. 

Da je druženje koje se dogodio u danima kada svi hrišćani zajedno proslavljaju praznik Vaskrsenja Hristovog, proteklo u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi potvrdili su u svojim obraćanjima Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i biskup Mate Uzinić. 

Na predavanju "Misija Crkve u 21. vijeku", čiji je organizator Centar za filozofiju i teologiju u Trebinju, Katarina Maglica, vrhovna glavarica Sestara dominikanki kongregacije Svetih Anđela Čuvara, istakla je da je za uspješnu misiju crkve neophodna reevangelizacija misionara, kao i to da je misija odgovornost ne samo "profesionalnih" misionara, već svih hrišćana. 

U zaključnom dijelu svog izlaganja, Maglica je naglasila potrebu za međusobnim zbližavanjem među hrišćanima, navode iz Eparhije. 

 

Govoreći na predavanju, asistent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Vukašin Milićević upozorio je na opasnost unutrašnje sekularizacije Crkve, odnosno njen zaborav sopstvenih novozavjetnih i eshatoloških osnova. 

Kao posebno veliki problem naveo je unutarhrišćanske podjele koje savremenom svijetu djeluju autistično, te istakao da napor oko uspostavljanja jedinstva nije neka usputna i nebitna aktivnost, već nasušna potreba hrišćana kako bi crkva uspjela da preživi kao zajednica koja je u stanju da bude so zemlji i preobražava svijet. 

Gosti iz Dubrovačke biskupije zajedno sa monasima, monahinjama, sveštenicima i vjeroučiteljima iz Trebinja i Dubrovnika, predvođeni vladikom Grigorijem posjetili su manastire Svetih Apostola Petra i Pavla, kao i Tvrdoš nakon čega su pristupili evharistijskom slavlju u trebinjskoj Katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije, koje je predvodio biskup Uzinić. 

Druženje je nastavljeno posjetom trebinjskom Sabornom hramu, Muzeju Hercegovine, te Hercegovačkoj Gračanici - kompleksu Crkvina.

SRNA