redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

U novembru počinje izgradnja Palate pravde u Trebinju

U novembru počinje izgradnja Palate pravde u Trebinju

Izgradnja zgrade Palate pravde u Trebinju počeće u novembru, čime će se steći uslovi da zaposleni u Okružnom i Osnovnom sudu presele iz prostorija starih stotinjak godina.

 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je Srni da očekuje da realizacija ovog projekta, koga finansira Vlada Norveške, počne u novembru zbog međunarodnih procedura. 

Palata pravde će se graditi na mjestu gdje se nalazi zgrada Vatrogasne jedinice koja će se uskoro rušiti, a Gradska administracija je preuzela obavezu da izmjesti tu jedinicu u nove prostorije. 

Petrović kaže da će i vatrogasci uskoro imati svoju zgradu, jer je potpisan ugovor za gradnju Vatrogasnog doma, te da očekuje realizaciju u naredna tri mjeseca. 

I predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević rekao je Srni da su sredstva za izgradnju zgrade Palate pravde obezbijeđena u okviru projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa. 

U zajedničkoj zgradi koja će se nalaziti u neposrednoj blizini Policijske uprave Trebinje, biće smještene sve pravosudne institucije osim Okružnog privrednog suda. 

Zgrada će zauzimati prostor od 2.200 metara kvadratnih. 

 

Predsjednik Okružnog suda u Trebinju ranije je rekao da će nakon izgradnje ovog troetažnog objekta Osnovni i Okružni sud, kao i Tužilaštvo dobiti bolje uslove za rad, a zadovoljiće i sve uslove modernog pravosuđa. 

Prema projektu, u zgradi su predviđene posebne sudnice Osnovnog i Okružnog suda sa svim modernim uređajima koji će omogućiti svjedočenje putem linka, dovoljan broj prostorija za sudije i ostale zaposlene, prostorije za advokate, tužioce i za sudsku policiju. 

Prelaskom u zajedničku zgradu pravosudnih organa, zgrada Osnovnog suda bila bi oslobođena i u njoj bi trebalo da budu smješteni Privredni sud, Pravobranilaštvo i Služba pravne pomoći, tako da bi svi organi pravosuđa bili na dvije lokacije, udaljeni pedesetak metara.

SRNA