urednik.trebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

U susret Salonu Žilavke 16.08.2017 u Vinskoj Galeriji Vukoje

U susret Salonu Žilavke 16.08.2017 u Vinskoj Galeriji Vukoje

Stara hercegovačka autohtona sorta „Žilavka“ dobila je konačno manifestaciju samo u svoju čast. U Vinskoj Galeriji Vukoje, u srijedu 16. avgusta,  od 19-23 časova, održava se “Prvi Salon Žilavke“.

To je prvi vinski događaj ove vrste na kojem će se predstaviti isključivo proizvođači vina od sorte koja je svojevrsni simbol vinarstva u Hercegovini i čiji vrhunski dometi poslednjih godina privlače pažnju ljubitelja vina u čitavom svijetu.

 „Salon Žilavke“ je ekskluzivan događaj koji će hedonistima, ljubiteljima vina, vinskim novinarima te regionalnim somelierima i restoraterima omogućiti da na jednom mjestu i u isto vrijeme razmijene svoja znanja, iskustva i ljubav prema toj veličanstvenoj kapljici, našoj „Žilavci“.

S obzirom da je ovo zemlja koja ima ‘vino’ u imenu, ne može se napustiti Hercegovina bez probanja njenog lokalnog vina, zar ne?

Glavna autohtona sorta vina proizvedena u Hercegovini je Žilavka,voćno bijelo vino snažno po temperamentu, ona jeste „smjeh i pjesma“, ali isto tako i sjeta i tuga…

Na manifestaciji će biti predstavljeno više od 60 etiketa najpoznatijih vinarija Bosne i Hercegovine.

Svoje vinske carice predstaviće, između ostalog, Podrumi Vukoje 1982, Vinarija Marjanović, Vinarija Sekulović, Vinarija Škegro, Vinarija Ratković, Vinarija Anđušić, Podrum Delić, Podrum Aćimović, Podrum Begić, Podrumi Ostojić-Monako 2000, Podrum Vilinka, Podrum Manastira Tvrdoš, Vinarija Anđelić, Vino Brkić, Vinogradi Nuić, Podrum Rozić

Za vrijeme održavanja manifestacije, a koja će biti medijski ispraćena od strane domaćih, regionalnih i svjetskih medijskih kuća, “Prvi salon žilavke”, pored slavljenja žilavke i probanja više od 60 etiketa najpoznatijih proizvođača vina, gastro scenu ovog događaja će predstavljati delicije najpoznatijih BiH proizvođača:

1. Mljekara Baković, Livno (Livanjski ovčiji sir)
2. Barillo, Trebinje ( koziji sir)
3. Zlatni Bor, Foča (Zlatni sir)
4. Mljekara Miroslav Glogovac, Nevesinje (sir iz mješine)
5. Poljoprivredno gazdinstvo Govedarica, Gacko (rolovani gatački sir)
6. Mljekara Pađeni, Bileća (Lepeza sireva)
7. Pro milk, Prozor (Prozorski sir)
8. Jokanović Tuli, Trebinje (Trebinjski pršut)
9. Tropic ribarstvo, Banja Luka (kalifornijska pastrmka)
10. Vinska Galerija Vukoje, Trebinje (Delicije Chef-a Nihada Mameledžije) 

Prostorom Vinske galerije za vrijeme održavanja “Prvog salona Žilavke” širiće se mirisi tradicionalne bosansko-hercegovačke kuhinje, koja će biti prošarana i evropskim uticajem kulinarstva zahvaljujući najpoznatijem BiH šefu Nihadu Mameledžiji.

Oficijalna voda za vrijeme održavanja “Prvog Salona Žilavke” je Vitinka Kozluk.

“Prvi salon Žilavke” održava se pod pokroviteljstvom:

1.Predsjednik Republike Srpske
2.Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske
3.Sberbank
4.Wiener Osiguranje
5.Grad Trebinje 
6.Vinska Galerija Vukoje

Na „Prvi Salon žilavke“ Vas pozivamo uz latinsku izreku „Vinum bonum pax in domum nunc est bibendum“ i „In vino veritas“

Dobro došli!!!