redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

U trebinjskom Sabornom hramu hirotonija i ustoličenje novog vladike Dimitrija

U trebinjskom Sabornom hramu hirotonija i ustoličenje novog vladike Dimitrija

U Sabornom hramu Svetog preobraženja gospodnjeg u Trebinju je počela jutarnja služba, koja prethodi Svečanoj hirotoniji i ustoličenju novoizabranog episkopa zahumsko hercegovačkog i primorskog Dimitrija, koju će, uz sasluženje episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve, obaviti partijarh srpski Irinej.

Hiljade vjernika preplavilo je i unutrašnjost i portu Sabornog hrama, ali i Gradski park u Trebinju, pa su, zbog nemogućnosti da svi vide čin hirotonije, ispred hrama postavljena dva velika video bima za vjernike koji nisu mogli stati u unutrašnjost hrama, koji je prepun još od ranih jutarnjih časova.

Sinoć, uoči današnjeg hirotonisanja i ustoličenje, u Sabornom su hramu mitropoliti i episkopi Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Irinejom, služili Večernje bogosluženje sa činom narečenja, na kome je vladika Grigorije, koji je iz Njemačke došao u Trebinje zbog ovog svečanog čina, pozvao sve vjernike na ovaj veliki događaj.

 “Veliki je ovo događaj i veliki praznik, na kome ćemo cijelog jutra I tokom cijele službe prizivati Duha Svetoga i dobiti novog vladiku – oca Dimitrija koga svi ovdje dobro poznajete”, rekao je vladika Grigorij

 

Srna